Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - încununare a Anului dedicat mărturisitorilor din temnițele comuniste

20 Decembrie 2017 13:38 Educaţie
 

Duminică, 17 decembrie, la Centrul de Evenimente „Agora” a avut loc concertul de colinde al Mitropoliei și Bucovinei. Titlul concertului de anul acesta a fost „Nașterea din nou. Crăciunul în temnițele comuniste”, încheind șirul de evenimente din Anul comemorativ al mărturisitorilor din temnițele comuniste.

Organizatori au fost Mitropolia Moldovei și Bucovinei în parteneriat cu Colegiul „Sfântul Nicolae”, aflat sub directa îndrumare a părintelui arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor. Invitații evenimentului au fost: Corul Mănăstirii Paltin, Corul Mănăstirii Văratec, Corul bărbătesc „Mitropolit Iosif Naniescu”, Corul Mănăstirii Diaconești, Corul academic „Byzantion”.

Concertul, ce i-a avut ca prezentatori pe Ana-Maria Țoc și Ionuț Isopescu, a propus o întoarcere la Crăciunul trăit în închisorile comuniste, sărbătoare întâmpinată de către deținuți în frig și sărăcie, dar cu sufletul încărcat de căldură și bucurie insuflată de Nașterea Domnului. Invitații au ilustrat prin colind starea de naștere din nou a oamenilor care l-au descoperit pe Dumnezeu prin suferință și răbdarea acesteia. Evenimentul a cuprins, pe lângă colinde și momente de poezie susținute de Evelina-Andree Irina.

La final Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură: „Am pătruns fiecare, după a sa putere, după gratiile vremurilor și am realizat un lucru: doar credința i-a ajutat pe mărturisitori să supraviețuiască în condiții deosebit de grele. Sărbătoarea Învierii Domnului și sărbătoarea Nașterii Domnului erau cele două momente pe care le așteptau cu nesaț, din care se hrăneau, se adăpau, primeau lumina și mergeau mai departe întru așteptarea altei sfinte sărbători de Paști, altei sărbători de Nașterea Domnului, întru nădejdea ieșirii de acolo în așa-numita lume liberă”.

Părintele consilier Hrisostom Rădășanu a declarat: „Tema concertului din anul acesta a fost legată de mărturia creștină și românească pe care o întreagă generație de copii, tineri, maturi, bătrâni au trebuit să o ofere în anii cenușii ai regimului comunist. Corurile invitate la concert au răspuns la această provocare într-un mod foarte creativ și în același timp conectat la tradiție. Sunt foarte recunoscător pentru sprijinul oferit de Ana-Maria Țoc, regizorul acestui eveniment, și de asemenea față de implicarea exemplară a voluntarilor Colegiului «Sfântul Nicolae». Îi mulțumesc domnului director Mircea Meriacri, precum și coordonatorului de voluntari, domnul George Șalgău. Cred că această ediție a concertului de colinde al Mitropoliei ne-a ajutat să pătrundem mai puternic și mai adânc în taina aceasta a jertfei, fiind în același timp recunoscător față de lucrurile pe care le-am învățat din această experiență, din experiența, practic, bună a răului, răul fiind reprezentat de comunism, iar binele de această jertfă pe care ne-au inspirat-o acești mărturisitori”.

„A fost un concert ca o rugă aprinsă. Ne-am bucurat şi am simțit colinda temniței, am înțeles puterea mângâietoare a Crăciunului şi faptul că temnița nu a biruit Naşterea. Naşterea Mântuitorului, ca sărbătoare, Naşterea din nou a omului, care a ales mărturisirea lui Hristos şi a fost înveşnicit. Anul acesta, glasurile colindătorilor noştri au vestit Naşterea şi au evocat sărbătoarea temniței, locul în care lumina a biruit şi colindul a alinat. Colindul, singura cămară caldă între zidurile reci”, a subliniat Ana-Maria Țoc, organizator al evenimentului.

În pregătirea acestui eveniment un rol deosebit de important l-a avut implicarea voluntarilor Colegiului „Sfântul Nicolae”, după cum ne-a declarat George-Antonie Șalgău: „A devenit o tradiție ca membrii Colegiului să organizeze concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei Cu fiecare an suntem mai entuziasmați atunci când vorbim despre acest concert. Echipa de voluntari pe care am coordonat-o anul acesta a fost de excepție și aș vrea să le mulțumesc pentru munca depusă și pentru orele pe care le-au oferit pentru ca cei prezenți în sală să simtă bucuria Nașterii Mântuitorului”.

În încheiere, reproducem câteva versuri din colindul „Dați drumul la Cer!”, autor Ovidiu Vasilescu: „Aburul din pâinea pe care-o visăm,/ Care ne-ncălzește când toți o gustăm./ Pâinea sfântă-n care, Doamne, Tu te frângi,/ Și aghiasma-n care lacrimile-Ți plângi./ Un amnar s-aducă dintr-o stea mai mare, / Să ne încălzeasca lanțuri la picioare. /Și din scutecelu-n care-ai stat legat / Să ne-aducă, Doamne, bundă de iernat”. (Larisa Elena Alui-Gheorghe, referent al Colegiului „Sfântul Nicolae”)

Ultimele din categorie