Concursul de eseuri „Viața în familie” și-a aflat câștigătorii

Au fost desemnați câștigătorii concursului de eseuri pentru liceeni „Viața în familie”, organizat de Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor, cu ocazia Lunii pentru Viață 2016.

Juriul care a evaluat și notat eseurile înscrise în concurs a fost format din angajații Departamentului Pro Vita: Pr. Radu Brînză, Pr. Dragoș Bălinișteanu, Sorina Hîngănescu, Cosmin Brînză și Raluca Zota. Criteriile de evaluare au constat în: relevanța ideilor pentru tema concursului și cerințele tehnice anunțate la lansare. Clasamentul este următorul:

  • Premiul I – 150 de lei: Alexandra Beatrice Rotaru, de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași,  clasa a XI-a
  • Premiul al II-lea – 50 de lei: Patricia Ștefania Însurățelu, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, clasa a X-a
  • Premiul al III-lea – maletă pro vita: Georgiana Mihaela Stan, de la Colegiul Tehnic „Ion Borcea”  Buhuși, Bacău, clasa a XI-a E.

Redăm mai jos câte un extras din fiecare lucrare câștigătoare:

Alexandra Beatrice Rotaru: „Un părinte adevărat este un îndrumător, este cel care va pune întotdeauna problemele şi nevoile tale mai presus de alea sale. Va fi cel care se va trezi noaptea să se asigure că n-ai căzut din pat, se va îngriji de sănătatea ta, îţi va alina durerea, iar atunci când nu va putea te va strânge, pur şi simplu, în braţe. Va fi lângă tine indiferent de situaţie, de capriciile pe care le-ai făcut cu o zi înainte şi de numeroasele gafe. Nu va fi nevoie să-ţi spună în fiecare zi că te iubeşte, chiar dacă o va face, pentru că vei simţi asta în fiecare gest şi mângâiere. O viaţă în familie este acolo unde domneşte dragostea şi înţelegerea, acceptarea şi încrederea.”

Patricia Ștefania Însurățelu: „Lucrul care reușește să ne ducă în armonie e femeia, ființa care dă culoare vieții și sens bărbatului. Scriind aceste fraze, îmi aduc aminte de căldura sărutului său, îi văd ochii umezi de lacrima bucuriei, mânuţele calde şi moi care mă cuprindeau şi mă mângâiau cu duioşie, spunându-mi: „va fi bine” sau „voi fi cu tine oricând vei avea nevoie”.

Georgiana Mihaela Stan: „Datorită funcției de socializare, familia este responsabilă de formarea personalității copilului și, astfel, joacă un rol esențial în conturarea viitoarei societăți. Se spune că familia este prima școală a copilului, în care învață cum să se comporte în viață și în societate. Familia reprezintă și o reunire a vârstelor.”

Luna pentru Viață 2016 reprezintă o serie de evenimente dedicate copilului nenăscut, organizate de Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor și are ca moment principal Marșul pentru Viață. Tema de anul acesta este „Pentru viața, pentru femeie, pentru familie”, subliniind faptul că binele mamei coincide cu binele copilului și că femeie în criză de sarcină trebui ajutată și protejată.

Marșul pentru Viață 2016 va avea loc la Iași pe data de 26 martie, de la ora 13.00, având ca punct de plecare Piața Unirii.

De la același autor

Ultimele din categorie