Cuvioasa Parascheva – sfânta aducătoare de sfinți

7 Octombrie 2016 14:07 Documentar

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei se împărtăşeşte în fiecare an, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, de bogate daruri duhovniceşti.

Astfel, începând din anul 1996, când au fost aduse la Iaşi moaştele Sfântului Andrei, Apostolul Românilor, din oraşul grecesc Patra, capitala Moldovei a primit în anul 2000 moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aduse de la Livadia  –  Grecia, pentru ca în anul 2001 să poposească la Iaşi Brâul Maicii Domnului, adus tot din Grecia, de la Volos.

Un an mai târziu, în 2002, au fost aduse moaştele unui sfânt român, Ioan Casian, păstrate la Marsilia, în Franţa, pentru ca în 2003 să fie aduse, de la Tesalonic, din Grecia, moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. În 2004,  pelerinii au putut venera la Iaşi un fragment din Sfânta Cruce, aflat la Mănăstirea „Panaghia Soumela” de lângă oraşul grecesc Veria.

Tot de la Veria au fost aduse în anul următor, 2005, moaştele Sfântului Pavel, Apostolul Neamurilor, iar în 2006, de la Eghina – Grecia, au fost aduse moaştele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul. În anul 2007 au fost aduse la Iaşi moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Mănăstirea „Sf. Varlaam” de pe Meteora – Grecia.

În anul 2008 au fost aduse moaştele Sfântului Ierarh Nifon de la Catedrala Mitropolitană din Craiova, iar în anul 2009, moaştele Sfântului Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi. Bucuria întâlnirii cu sfinţii lui Dumnezeu a fost continuată în anul 2010, când au fost aduse la Iaşi, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Sfântul Munte Athos, moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul.

În anul 2011 au fost aduse la Iaşi moaştele Sfântului Mucenic Policarp de la Mănăstirea Ambelakiotissa din Grecia; în anul 2012 au fost aduse din Ucraina o parte din moaştele Sfântului Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos, de la Mănăstirea Kitaev, iar în anul 2013 au fost aduse de la Mănăstirea Neamţ moaştele Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat.

În 2014 au fost aduse moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti, iar în anul 2015 au fost aduse moaştele Sfintei Maria Magdalena.

Anul acesta, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, vor fi aduse moaştele Sfântului Neofit Zăvorâtul, însoţite de Înaltpreasfinţitul Atanasie, Mitropolit de Limasol şi Ierodiaconul Siluan de la Mănăstirea Sfântului Neofit din Cipru.

Ultimele din categorie