Întâlnire de lucru pentru îmbunătăţirea activităţilor cu tinerii

Arhiepiscopia Iaşilor

Întâlnire de lucru pentru îmbunătăţirea activităţilor cu tinerii

Pentru a aprofunda viziunea Arhiepiscopiei Iaşilor privind lucrarea cu tinerii - formarea unei generaţii de tineri, mădulare vii în Trupul lui Hristos -, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, Departamentul de Misiune pentru Tineret a organizat, în perioada 5-6 februarie 2018, la Centrul social-cultural „Sfântul Ilie“ – Miclăuşeni, întâlnirea de lucru a preoţilor care desfăşoară activităţi intense cu tinerii din Arhiepiscopia Iaşilor.

Scopul întâlnirii a fost acela de a-i aşeza împreună pe părinţii care au grupuri de tineri cu care lucrează organizat, pentru a se cunoaşte şi a împărtăşi din experienţele pozitive şi din problemele întâmpinate în lucrarea cu tinerii. Totodată, s-a realizat şi o analiză a activităţii pastorale cu tinerii pentru anul 2017 şi o programare a activităţilor comune pentru anul 2018. La această întâlnire de lucru au participat 32 de preoţi coordonatori ai filialelor ATOR şi ai grupurilor de tineri din parohiile eparhiei noastre.

Întâlnirea a cuprins mai multe sesiuni de discuţie pe grupe sau în plen, sesiuni de lucru individual, slujirea Sfintei Liturghii şi vizionarea şi discutarea unor materiale care pot fi folosite de cei care doresc să îşi îmbunătăţească lucrarea cu tinerii.

În una dintre sesiuni a fost prezentat un material care a sintetizat concluziile celor patru colocvii de tineret organizate în anii anteriori de către Departamentul de Misiune pentru Tineret, material care a cuprins răspunsuri la întrebări precum: de ce lucrează preoţii cu tineri; ce i-ar demotiva să lucreze; care sunt limitele preotului şi ale tânărului în pastoraţia tinerilor şi ce soluţii sunt; care sunt piedicile unei comuniuni reale şi cum pot fi depăşite; care sunt nevoile şi aşteptările tinerilor; ce oportunităţi şi ce ameninţări sunt în lucrarea cu tinerii; care sunt beneficiile unei comunicări eficiente şi unei sincronizări între lucrătorii de tineret; ce i-ar ajuta pe preoţii din parohii să lucreze sistematizat şi constant cu tinerii; în ce mod ar putea un responsabil al activităţilor cu tinerii la nivel de protopopiat să îi ajute pe preoţii din parohii?

După masa de prânz, în cea de a treia sesiune, s-au analizat obiectivele până în 2025 ale Departamentului de Misiune pentru Tineret stabilite la colocviul din 2015, care dintre ele şi în ce măsură au fost împlinite: formarea a 50 de grupuri parohiale de tineri; formarea unor lideri de tineret responsabili la nivelul protopopiatului; organizarea/ înfiinţarea a trei centre de tineret (Iaşi, Neamţ, Botoşani); formarea a 60 de preoţi în domeniul pastoraţiei tinerilor; angajarea, formarea şi perfecţionarea unui număr de persoane necesare pentru buna funcţionare a centrelor de tineret; pregătirea a 1.000 de voluntari (ASCOR, ATOR, membrii ai grupurilor parohiale); crearea unor mesaje pentru tineri (folosind metode informale - filme, scurtmetraje, videoclipuri); crearea unui fond misionar pentru activităţile cu tinerii în cadrul arhiepiscopiei; organizarea unei Adunări a Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei la Iaşi care să implice parohiile; încheierea de parteneriate cu alte instituţii (inspectorate de învăţământ, licee, şcoli, consilii judeţene, primării) în vederea îmbunătăţirii lucrării cu tinerii.

S-a realizat apoi un calendar de activităţi comune pentru anul 2018, evenimente de care pot beneficia tineri din arhiepiscopia noastră. Dintre acestea cele mai importante sunt: Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Moldova - ITOM (24-26 august), Tabăra Nemţişor (22-25 iulie), întâlnirile de o zi sau de mai multe zile cu tinerii din fiecare protopopiat al Arhiepiscopiei Iaşilor (Tânărul şi studentul ieşean, Tânărul botoşănean, Tânărul păşcănean, Tinerii de pe Valea Muntelui Ceahlău, Tinerii din Hârlău - Fiii Bahloviei), Festivalul bucuriei; pelerinajul pedestru Pe urmele Sfinţilor Nemţeni; 35 de tabere Tabăra din pridvorul satului; seminarii de formare pentru tineri şi preoţi; concursuri de cunoaştere a Noului Testament; concursuri regionale de şah; Sfinte Liturghii misionare; Masterclass de formare - Zoiţani.

În cea de a patra sesiune au fost prezentate avantajele constituirii unui ONG pentru tinerii şi ce paşi trebuie urmaţi pentru obţinerea recunoaşterii juridice a unei filiale ATOR. Apoi, lucrând individual, părinţii care doresc constituirea unei filiale ATOR au prelucrat documentele necesare constituirii filialei, iar părinţii care au optat pentru organizarea unui grup parohial de tineri au realizat un plan de activităţi pentru anul 2018.

Marţi, 6 februarie, în cea de a doua zi a întâlnirii de lucru, după slujirea Sfintei Liturghii, părinţii au participat la ultimele sesiuni de lucru. În cea dintâi sesiune au fost prezentate oportunităţile anului 2018 pentru tinerii din Arhiepiscopia Iaşilor, iar în cea de a doua s-au prezentat materialele pe care Departamentul de Misiune pentru Tineret le pune la dispoziţia celor care doresc să îşi îmbunătăţească lucrarea cu tinerii. (Pr. Ioan Puiu, Preot misionar la Departamentul de Misiune pentru Tineret din Arhiepiscopia Iaşilor)

Tinerii noştri rămân un segment de societate ce preocupă Biserica şi pe preoţii ei. Un număr considerabil de slujitori ai Sfintelor Altare au creat la nivel de parohie cadrul necesar apropierii tinerilor de Biserică, arătându-le încredere şi investind în ei, oferindu-le şansa de a-i aduce sufleteşte aproape de Hristos, de a cunoaşte Adevărul. Le dăruiesc şi posibilitatea de a învăţa să lupte cu tentaţiile şi duhul bulversant al lumii. Anii trec repede, iar tinerii devin familişti, se angajează într-un domeniu de lucru, trăiesc, se luptă, se bucură… neuitând niciodată ceea ce au învăţat la vârsta tinereţii.

Citește despre: