Manifestări deosebite la hramul Bisericii Mărăţei I din Piatra Neamţ

 

Credincioşii din Piatra Neamţ au participat în număr mare la hramul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Mărăţei I. În ajunul sărbătorii s-a slujit Vecernia unită cu Litia, iar în ziua hramului, programul liturgic a fost urmat de o acţiune filantropică.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Mărăţei I din Piatra Neamţ şi-a serbat duminică, 7 ianuarie 2018, hramul. Programul liturgic a debut sâmbătă seară cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de 40 de preoţi, în prezenţa unei mulţimi de credincioşi. Corul „Camena“ al preuteselor din Piatra Neamţ a prezentat un recital de pricesne şi cântări patriotice. O parte dintre versuri au fost scrise după gratii, de deţinuţii din închisorile comuniste. Momentul s-a dorit o prefaţă a manifestărilor închinate Centenarului Marii Uniri din anul 2018. „Toţi cei prezenţi au fost conectaţi emoţional şi spiritual la o stare de adâncă şi intensă trăire românească şi creştinească inspirată de voievozii, ierarhii, cuvioşii, mărturisitorii şi sfinţii neamului nostru. Apoi, părintele Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, a adresat un cuvânt de învăţătură, aplicând în actualitate predica Sfântului Ioan Botezătorul. După slujbă, au fost împărţite iconiţe, calendare şi daruri credincioşilor“, a relatat părintele paroh Vasile Păvăleanu.

Concerte de cântări religioase

În ziua hramului, duminică, 7 ianuarie, s-au săvârşit Miezonoptica, Utrenia, Acatistul, Sfânta Litughie şi Parastasul pentru ctitori. Apoi s-a coborât în procesiune la subsolul bisericii, unde se află cripta cu rămăşiţele pământeşti ale ctitorilor sfântului locaş: preotul Ioan Lăzărescu şi preotul Iancu Ghervescu. Din soborul slujitorilor au făcut parte mai mulţi părinţi din mănăstirile nemţene şi foarte mulţi credincioşi. După citirea Sfintei Evanghelii, arhimandritul Ştefan Guşă de la Mănăstirea Movila lui Burcel din judeţul Vaslui a adresat un cuvânt de învăţătură, iar spre finalul slujbei a vorbit arhimandritul Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu din judeţul Neamţ. „Ambii părinţi au îndemnat credincioşii la o viaţă duhovnicească mai intensă, în ciuda unei lumi secularizate, şi la cultivarea valorilor creştine şi tradiţionale, în pofida unor curente anticreştine şi antiromâneşti. La final, am mulţumit tuturor pentru participare şi implicare în activităţile parohiei. Hramul din acest an stă în strânsă legătură cu cei doi sfinţi recent canonizaţi: Sfântul Mitropolit Iosif Naniescu şi Sfântul Gheorghe Pelerinul. Mitropolitul Iosif Naniescu a sfinţit biserica din Mărăţei acum 130 de ani, iar Sfântul Gheorghe Pelerinul, cunoscut mai bine cu numele său moşul Gheorghe Lazăr, a locuit oarece timp într-o văgăună din peretele de stâncă al Muntelui Pietricica din spatele bisericii. El frecventa slujbele ce se oficiau aici, aşa precum ne spune tradiţia orală a localnicilor“, a mai adăugat părintele paroh. În timpul agapei frăţeşti, Corala „Heruvimii“ a Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Mărăţei i-a bucurat pe cei prezenţi cu frumoase cântări patriotice şi calofonice. În după-amiaza aceleiaşi zile, doamnele din Comitetul parohial au dus la persoanele singure şi bolnave din parohie pachete cu alimente, cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

Citește alte articole despre: slujbă, preoţi, hram, Maratei, Piatra Neamţ, credinţa, credincioși

De la același autor

Ultimele din categorie