Program de formare profesională a cântăreților bisericești, ediția a II-a

15 Februarie 2017 22:32 Arhiepiscopia Iaşilor
 

Luni, 20 februarie a.c., de la ora 09:00, în Sala T17 a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași va debuta cea de-a II-a ediție a Programului de formare profesională a cântăreților bisericești.

Programul, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, vizează organizarea de cursuri de muzică bisericească psaltică săptămânale, cursuri pentru acumularea cunoștințelor de Tipic și Liturgică, precum și de minime cunoștințe religioase pentru cântăreții angajați și neangajați ai parohiilor din Arhiepiscopia Iasilor și nu numai. Doritorii trebuie să solicite înscrierea în program în bază unei cereri și a recomandării de la parohia în care își desfăsoară activitatea.

Tematica abordată constă în aprofundarea studiului Notației muzicii psaltice, Glasurilor bisericești, Podobiilor, Cântărilor Sfintei Liturghii și a celor 7 Laude bisericești, Catavasiilor, Cântărilor Triodului, Penticostarului, Octoihului, recitativului liturgic și citirii corecte a Apostolului, dar și a cunoștințelor mai temeinice de Liturgică și Tipic, pe fondul unor minime cunoștințe religioase. Scopul programului este de a ridica nivelul de intepretare muzicală-bisericească în stranele din parohii.  

Coordonatorul programului și sustinătorul acestor cursuri este părintele Hrestic Nichifor Constantin,  absolvent al studiilor de licență și masterale din cadrul Secției de Muzică Bizantină a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, și totodată membru al Asociației Culturale „Byzantion”. În urmă participării la acest program de formare profesională, cursanții vor primi o diplomă de participare  care se va lua în considerare în contextul unei eventuale angajări pe post, dar numai în urma absolvirii unui examen într-o instituție acreditată. (Pr. Hrestic Nichifor Constantin)

Ultimele din categorie