Proiect caritabil, în prag de Crăciun, în Parohia Chilişoaia

29 Decembrie 2016 15:07 Arhiepiscopia Iaşilor

Devenit o tradiție, proiectul caritabil Împreună, normaliştii ţi-l aduc pe Moş Crăciun a constituit un prilej de revedere a elevilor voluntari ai Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, cu cei 70 de copii din Parohia Chilişoaia, comuna Dumeşti, judeţul Iaşi.

Anul acesta, proiectul se află la a cincea ediție, încheind, pe data de 23 decembrie 2016, seria manifestărilor organizate cu prilejul aniversării a 161 de ani de existență a școlii de învățători și educatoare din Moldova, iar, pe de altă parte, fiind un prilej de a demonstra că puterea credinţei din noi stă și în puterea faptelor făcute pentru semenii noştri.

Împreună, normaliştii ţi-l aduc pe Moş Crăciun este un proiect inițiat de către Consiliul elevilor normalişti și se înscrie în tradiţia filantropică a instituţiei ieşene.

„Sunt foarte fericită că efortul pe care l-am depus cu toții a dat roade atât de frumoase. Am angajat toată energia în organizarea principalei activități de strângere de fonduri - balul caritabil -, prin care susținem, an de an, proiectul nostru de suflet. Efortul a fost dublat și de alți colegi din Consiliul Elevilor, care au organizat o licitație afectivă. Din toate aceste fonduri, dar și printr-o sponsorizare oferită de către domnul Mihai Bîzdîgă, primarul comunei Golăiești, județul Iași, am reușit să cumpărăm pachete cu dulciuri și fructe celor 70 de copii strânşi, în prag de Crăciun, în jurul bradului. Dacă anul trecut le-am oferit o excursie în Iașul de poveste, copiii vizitând, împreună cu Moș Crăciun, pentru prima dată, Parcul Copou, Bojdeuca lui Ion Creangă, Catedrala Mitropolitană și Mănăstirea „Trei Ierarhi”, anul acesta l-am dus pe Moș Crăciun la Chilișoaia. Colindul drag și bun nu a mai răsunat, ca în anii trecuți, în bisericuța dragă nouă, pe care am văzut-o, transformându-se, an de an, într-un loc nu doar de reculegere și de rugăciune, ci și într-un centru al comunității, un spațiu al dialogului între oameni, un spațiu în care cei aproximativ 70 de copii ai satului au descoperit iubirea și căldura ocrotitoare a locului și a părintelui Bogdan. Incendiul devastator a mistuit, în noaptea de 1 aprilie a anului 2016, prăznicarul, dar și bisericuța aflată la nici un metru de acesta. A fost un moment de încercare pentru toți cei care, însă, se regăsesc în duhul rugăciunii la Chilișoaia.”, a declarat Alina Baluțel, din clasa a XII-a, membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași.

Bulversant și dureros, incendiul nu a șters însă speranța și dorința părintelui Bogdan, dar și a credincioșilor de a reface biserica din temelii.

„Am aflat de la părintele Bogdan că, pe 31 iulie 2016, cu credință și nădejde, întreaga comunitate a asistat la slujba de punere a pietrei de temelie, oficiată de Prea Sfințitul Calinic Botoșăneanul. Icoana Maicii Domnului a fost strămutată din altarul de vară pe locul în care se va înălța noua biserică (cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și al Sfântului Mare Mucenic Pantelimon) – același loc ce amintește de vechea bisericuță. Spre Maica Domnului își îndreaptă cu toții nădejdea. Foarte aproape de locul în care se află șantierul noii biserici, am fost întâmpinați anul acesta de prietenii noștri mici, care ne-au vestit, prin colind, Nașterea Mântuitorului. Proiectul Normaliștii ți-l aduc pe Moș Crăciun este proiectul meu de suflet; pot spune că am crescut odată cu acest proiect, că prin el am învățat că a oferi înseamnă mai mult decât a primi. Nimic nu se compară cu fericirea pe care o simt de fiecare dată când văd zâmbetele sincere de pe chipurile copiilor. Prietenii noștri din Chilișoaia, alături de părintele paroh ne-au luminat în fiecare an Crăciunul și sper că, deși sunt în clasa a XII-a, voi continua să duc bucurie, la Chilișoaia, alături de noile generații de voluntari normaliști.”(Ana-Maria Bîzdîgă, clasa a XII-a, membru în CE)

„Crăciunul este, de fapt, bucuria sufletului. Acest lucru l-am înţeles când am împărţit daruri, împreună cu Moş Crăciun, copiilor care ne-au așteptat cu nerăbdare. Nu este bucurie mai mare ca atunci când efortul tău, timpul tău se convertesc în zâmbete pe faţa unor copii. Experienţa de la Chilişoaia este marcantă şi cu o încărcătură sufletească de nedescris!”, a menționat Teodora Harhătă, din clasa a XI-a, coordonator al Departamentului activități extracurriculare din cadrul Consiliului Elevilor.

În peisajul domol care umple năvalnic ochii deschişi larg a mirare, clopotele picură în suflet linişte, făcând călătorul să reflecteze: oare nu acest ritm al clopotelor chemând la vecernie, înaintea Ajunului Nașterii Mântuitorului, ar trebui să ne fie, de fapt, ritmul inimii?

Ultimele din categorie