Rolul Bisericii şi al Şcolii în formarea religioasă a unei comunităţi

27 Iunie 2017 00:06 Arhiepiscopia Iaşilor

În cursul zilei de ieri, 26 iunie 2017, la sediul Protopopiatului 2 Iaşi s-a desfăşurat consfătuirea lunară cu preoţii de parohie din protopopiat.

Tema referatului supusă dezbaterii a fost „Complementaritatea educaţională dintre cateheza din Biserică şi educaţia religioasă din şcoală“, prezentarea fiind realizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan de către invitatul consfătuirii, prof. univ. dr. Constantin Cucoş, membru al Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor şi director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea „Al. I. Cuza“ - Iaşi.

În cadrul prezentării, profesorul Cucoş a arătat rolul fundamental pe care îl au Biserica şi Şcoala în formarea religioasă a comunităţii prin cele două mijloace: cateheza, respectiv educaţia religioasă şcolară, subliniind faptul că, deşi se păstrează specificitatea şi identitatea acţională a celor două instituţii, ele lucrează corelat şi în complementaritate pentru atingerea dezideratului propus - educaţia religioasă şi formarea de oameni cu caractere morale frumoase în comunitatea eclesială şi în societate.

A urmat apoi o sesiune de luări de cuvânt, întrebări şi răspunsuri. În intervenţiile legate de tema discutată, pr. Bogdan Racu, inspector eparhial al Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, prezent la această consfătuire, pr. protopop Marius Daniel Profir şi ceilalţi preoţi prezenţi au evidenţiat faptul că Sfânta Biserică a acordat dintotdeauna o atenţie deosebită activităţii de catehizare, însă în prezent, din cauza contextului şi dinamicii sociale contemporane, se impune o implicare mai activă asupra acestei laturi a misiunii sale.

Au luat cuvântul misionarul protopopesc, responsabilii Biroului de Asistenţă Socială, cei ai Pro Vita şi cei care se ocupă de cateheză la nivel de protopopiat, care au prezentat preoţilor informaţii specifice fiecărui departament.

Reprezentantul ISU la nivel de protopopiat a realizat instruirea privind normele PSI şi SSM.

La final, pr. protopop a prezentat şi temeiurile Centrului eparhial Iaşi, îndemnând la o bună conlucrare misionar-pastorală spre folosul duhovnicesc al tuturor credincioşilor.

În încheiere a avut loc o slujbă de pomenire a preacuviosului părinte arhimandrit Justin Pârvu, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit de curând 4 ani.

Ultimele din categorie