Sărbătoarea Sfântului Toma în două parohii ieşene

Arhiepiscopia Iaşilor

Sărbătoarea Sfântului Toma în două parohii ieşene

    • Sărbătoarea Sfântului Toma în două parohii ieşene
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • Sărbătoarea Sfântului Toma în două parohii ieşene
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

Credincioşii din Parohia Toma Cozma din Iaşi îl vor avea în mijlocul lor mâine, 8 mai 2016, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, care va sluji Sfânta Liturghie cu prilejul hramului. Sărbătoare va fi şi la Biserica „Sfântul Apostol Toma“ din cartierul ieşean Alexandru cel Bun.

Biserica Parohiei Toma Cozma - Păcurari din Iaşi îşi cinsteşte mâine, 8 mai 2016, ocrotitorul. În această seară, de la ora 18:00, un sobor de preoţi va oficia slujba Vecerniei unită cu Litia, iar în ziua hramului Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, ierarhul va sfinţi baldachinul unde va fi aşezată racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Apostol Toma şi din moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina, dăruite în luna octombrie a anului trecut de Arhiepiscopia Atenei şi a întregii Elade. „Momentul venirii Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan este unul istoric pentru parohia noastră. Ultima dată când un mitropolit al Moldovei a slujit Sfânta Liturghie a fost anul 1955. Pentru acest motiv, prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan ne bucură nespus de mult, ne emoţionează şi ne prilejuieşte o preocupare specială pentru a ne pregăti mai frumos. Dorim să întâmpinăm prezenţa Înaltpreasfinţitului Teofan prin realizări care să se ridice la înălţimea acestui moment istoric. Prin contribuţia unui donator, a fost realizată o strană foarte frumoasă din lemn sculptat, în ton cu catapeteasma şi cu tonul bisericii. Aceasta este integrată în biserica noastră, având icoanele Sfântului Toma şi Sfintei Ecaterina“, a spus preotul paroh Mihai Mărgineanu.

Duminica Tomei, o invitaţie la meditaţie

„De asemenea, în acest baldachin se află locul unde Părintele Mitropolit Teofan va aşeza sfintele moaşte ale ocrotitorilor parohiei noastre. Aceste eforturi de realizare a stranei au fost dublate de câteva împliniri în plan administrativ“, a amintit preotul paroh Mihai Mărgineanu. Prin implicarea Comitetului parohial, atât în seara de hram, cât şi mâine, după Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţi vor primi pachete cu alimente. Hramul Parohiei Toma Cozma din Iaşi este marcat în Duminica Tomei, după cum se relatează în mărturiile de la începutul secolului al XX-lea. „Duminica Tomei îi cheamă pe credincioşi să mediteze adânc la mărturia pe care o aduce Sfântul Apostol Toma atunci când e chemat de Mântuitorul spre a se încredinţa de realitatea Învierii pe cale senzorială. Ceea ce ni-l prezintă pe Toma ca pe un om care a înţeles dimensiunea şi importanţa credinţei în Înviere e mărturia lui. El nu-şi recunoaşte Învăţătorul, ci pe Dumnezeu, «Domnul meu şi Dumnezeul meu»“.

„Domnul Iisus fericeşte pe cei ce nu au văzut şi au crezut“

Sărbătoare deosebită va fi mâine, 8 mai 2016, la Biserica „Sfântul Apostol Toma“ din cartierul ieşean Alexandru cel Bun. În această seară, de la ora 17:00, un sobor de preoţi va sluji Vecernia unită cu Litia, iar mâine-dimineaţă, de la ora 8:00, se vor oficia Utrenia, slujba Acatistului şi Sfânta Liturghie. Părintele paroh Toma Gradinaciuc, care este şi protopop al Protopopiatului 1 Iaşi, a menţionat că la slujba din această seară sunt aşteptaţi preoţii din Cercul pastoral-misionar numărul 3, credincioşii din parohie şi din oraşul Iaşi. „Hramul parohiei noastre este unul cu totul deosebit, fiind legat de slăvita Înviere a Mântuitorului Hristos. În prima zi a Învierii, Domnul Iisus se arată ucenicilor nefiind Toma de faţă. În Duminica Tomei, Mântuitorul se arată iarăşi apostolilor, în prezenţa lui Toma. Nu ştim dacă Sfântul Toma a pipăit sau nu rănile lui Iisus, dar el L-a mărturisit pe Hristos cu multă dragoste. Dacă Toma L-a văzut faţă către faţă pe Mântuitorul, iată Domnul Iisus fericeşte pe cei ce nu au văzut şi au crezut. Cu alte cuvinte, El ne fericeşte şi pe noi, cei de astăzi, care nu am avut posibilitatea să-L vedem faţă către faţă pe Mântuitorul, dar Îl vedem prin credinţă“, s-a exprimat preotul paroh Toma Gradinaciuc.

Lucrările de pictură, în plină desfăşurare

Parohia „Sfântul Apostol Toma“ a fost înfiinţată în anul 1997, după ce preotul paroh Toma Gradinaciuc a primit binecuvântare să ridice o biserică nouă în cartierul Alexandru cel Bun. Prezenţa preotului Toma este una misionară, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, de-a lungul timpului fiind vizibile şi roadele jertfei depuse. „Pe lângă paraclisul unde slujim din anul 1997, din anul 2010, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, au început să fie oficiate sfintele slujbe în biserica nouă. În prezent, ne străduim să terminăm pictura bisericii, relizată în proporţie de 55%. Credem că Bunul Dumnezeu ne va ajuta ca până la anul să terminăm pictura, pentru ca mai apoi să sfinţim locaşul de închinăciune“, a precizat preotul paroh Toma Gradinaciuc. Cele aproape două decenii de osteneală depuse pentru ridicarea bisericii Sfântului Toma din Iaşi reprezintă o împlinire, „chiar dacă a fost greu“, după cum a spus parohul locaşului de închinăciune. „Oamenii nu s-au plâns pentru că au ajutat sfânta biserică. Aceasta pentru că la neputinţa noastră, Mântuitorul Hristos, Cel ce plineşte, adaugă răsplata Sa. Când noi oferim din toată inima ceva lui Hristos, El răsplăteşte înmiit. După trecerea anilor, atât noi, cât şi cei ce au trecut la cele veşnice suntem împliniţi de ceea ce s-a realizat“, a remarcat preotul paroh Toma Gradinaciuc.

Citește despre: