Simpozionul „Lumini au fost și sunt...”, în Parohia Chișcăreni

Arhiepiscopia Iaşilor

Simpozionul „Lumini au fost și sunt...”, în Parohia Chișcăreni

Duminică, 9 aprilie 2017, în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” - Chișcăreni, Protopopiatul Săveni, s-a desfășurat Simpozionul „Lumini au fost și sunt...”, dedicat apărătorilor patriei și ai Ortodoxiei. Simpozionul a avut loc la inițiativa părintelui paroh Florea Vasile Viorel, ce a inițiat acest eveniment deoarece Anul 2017 este An comemorativ al Patriarhului Iustinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

La simpozion au fost invitați veterani de război, preotul Zugravu Teodor de la Parohia Miron Costin, preotul pensionar Ciomărtan Emil, cât și profesori de istorie și religie.

Înainte de începerea simpozionului, s-a oficiat slujba Parastasului pentru apărătorii Ortodoxiei care s-au jertfit fie pe câmpurile de luptă, fie în temnițe, cât și pentru martirii căzuți la Fântână Albă. După slujbă religioasă au primit distincții toți cei invitați la simpozion, după care introducerea a fost făcută de profesorul de istorie Gherman C., apoi au urmat mărturisirile personale ale veteranului Frunzete I., care subliniat că numai prin minunea lui Dumnezeu a rămas viu pe front. Apoi au urmat mărturisirile veteranului Cataranciuc D., care a luptat până în munții Tatra, unde a fost rănit pe front. După alocuțiunile celor ce au apărat patria, au urmat cei ce au apărat Ortodoxia în perioadă de prigoană. Astfel, domnul Hutanasu I., consilier cultural, a prezentat viața preotului Moruz Emilian, care a suferit temniță pentru credința sa. A urmat apoi comunicarea preotului Zugravu Teodor, care a vorbit despre jertfa de care au dat dovadă Patriarhul Iustinian Marina, cât și Mitropolitul Bartolomeu Anania, în a apăra Ortodoxia în perioada prigoanei comuniste.

Ultimul cuvânt a aparținut părintelui profesor Ciomărtan Emil, care a prezentat cum și-a apărat credința ortodoxă în perioada comunismului. Părintele profesor și-a încheiat discursul cu câteva sfaturi pentru credincioși, relatând în sinteză viață lui din cele trei perioade în care a trăit: monarhia, comunismul, democrația.

La finalul comunicărilor, a avut loc o vizită la muzeul satului și cu o agapă, la care s-au mai purtat discuții pe tema zilei. Lucrările simpozionului vor continua cu o vizită a părintelui Vasile Viorel Florea împreună cu consilierii parohiali la câteva temnițe comuniste care acum sunt muzee.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru gândul cel bun de a împlini această lucrare, ce este o datorie morală pentru noi, românii. (Pr. Vasile Viorel Florea)

Citește despre: