Parastas de 40 de zile pentru Avva Neonil, la Frăsinei

24 Aprilie 2016 22:43 Arhiepiscopia Râmnicului

Sâmbătă, 23 aprilie 2016, la Mănăstirea Frăsinei din județul Vâlcea, a avut loc slujba parastasului la 40 de zile de la mutarea la Domnul a părintelui Neonil Ștefan, starețul athosului românesc din pădurea de frasini.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și un sobor de preoți și diaconi.

Întrucât în Sâmbăta lui Lazăr a fost prăznuit și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Părintele Mitropolit Irineu a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat credința și curajul mărturisitor al marelui mucenic militar, precum și ocrotirea de către acesta a marilor voievozi creștini din țara noastră. Jertfa mucenicească a Sfântului Gheorghe și nădejdea oferită de învierea Dreptului Lazăr de către Domnul Iisus Hristos au dat putere cetelor de mucenici care L-au mărturisit pe Dumnezeu cu prețul sângelui lor de-a lungul secolelor.

După slujba parastasului, Părintele Mitropolit Irineu a evocat personalitatea părintelui Neonil Ștefan, duhovnic isihast şi îndrumător pe calea mântuirii al obștii de la Frăsinei și al poporului român, subliniind faptul că şi acum părintele își continuă lucrarea sa de căpătâi, și anume aceea de a se ruga necontenit pentru noi.

Tot cu această ocazie, Părintele Arhiepiscop Varsanufie i-a dăruit toiagul de stareț arhimandritului Ioanichie Popescu, rânduindu-l pe acesta îndrumător al obștii și chivernisitor al Mănăstirii Frăsinei.

În încheiere, toţi cei prezenţi, în frunte cu ierarhii şi preoţii, au săvârşit un Trisaghion la mormântul părintelui Neonil Ștefan, aflat lângă biserica veche din cimitirul mănăstirii.

Sursa: arhiepiscopiaramnicului.ro

Ultimele din categorie