Sfânta Mănăstire Frăsinei și-a prăznuit ctitorul și ocrotitorul

12 Aprilie 2016 11:31 Arhiepiscopia Râmnicului

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, ocrotitorul Sfintei Arhiepiscopii a Râmnicului, a fost prăznuit în mod deosebit la Sfânta Mănăstire Frăsinei din județul Vâlcea. Prăznuirea Sfântului Ierarh Calinic a început duminică seara, cu slujba privegherii, și a continuat luni, 11 aprilie 2016, cu slujba ceasurilor și Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite.

Sfânta Litughie a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, fiu duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei, și de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. La slujbă a fost prezent și Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Ierarhii, preoții și credincioșii au adus împreună laude Sfântului Ierarh Calinic, ctitorul cel mai de seamă al acestei sfinte mănăstiri, supranumită, pentru viața ei călugărească, și Athosul românesc.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, a reînființat vechiul schit de la Frăsinei, construind actuala biserică, clopotnița și chiliile. El nu a ctitorit însă numai zidurile Sfintei Mănăstiri Frăsinei, ci și viața călugărească din acest loc. Sfântul a statornicit aici rânduiala de slujbe de la Sfântul Munte Athos și a pus sub blestem arhieresc hotarele mânăstirii, astfel încât nici o parte femeiască să nu tulbure liniștea locului și dorul de viață pustnicească al călugărilor.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Părintele Mitropolit Irineu a reamintit credincioșilor râvna spre cele dumnezeiești a Sfântului Ierarh Calinic și dorul său după sfintele slujbe, care până astăzi se țin neîntrerupt în lavra sa de la Frăsinei. La ceas de praznic, în semn de aleasă prețuire, Părintele Mitropolit Irineu a conferit părintelui protosinghel Ioanichie Popescu, starețul Sfintei Mănăstiri Frăsinei, Crucea Sfântului Nicodim Clasa I.

În încheiere, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a adus mulțumiri tuturor celor prezenți la acest moment de aleasă bucurie din viața eparhiei. La slujbă au participat câteva sute de credincioși. Toți cei prezenți s-au închinat și au sărutat cu multă evlavie moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, păstrate în Sfânta Mănăstire Frăsinei.

Sursa: arhiepiscopiaramnicului.ro

Ultimele din categorie