Grupul psaltic Sfântul Ioan cel Nou, la lansarea albumului de colinde „Ia te scoală domn bun!”

17 Decembrie 2015 14:53 Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Grupul Psaltic Sfântul Ioan cel Nou, al Asociației Psaltichia, din Suceava, a fost înființat în anul 2014 prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădauților, fiind format din preoți, teologi, cântăreți bisericești iubitori ai muzicii bizantine și nu numai, grupul având și membri ce nu au niciun studiu teologic, având diferite calificări, prin acest lucru arătându-se încă o dată că muzica bizantină nu este mărginită și limitată, ci este cu adevarat adresată întregii lumi.

Grupul Psaltic Sfântul Ioan cel Nou a avut marea bucurie ca în data de 8 decembrie a.c, să deschidă concertul de colinde ce a avut loc în Catedrala Nașterea Domnului din Suceava, unde oaspetele de seamă a fost Grupul Psaltic Tronos, al Patriarhiei Române, dirijat de părintele arhidiacon Mihail Bucă. Bucuria a fost mare, deoarece a fost lansat totodată și primul album al grupului,un album de colinde (Ia te scoală tu domn bun!), în total unsprezece colinde ce au fost culese din Transnistria (Republica Moldova), ce au fost puse pe notație bizantină de către o parte a membrilor grupului.

Grupul Psaltic Sfântul Ioan cel Nou, al Asociației Psaltichia, din Suceava, a fost înființat în anul 2014 prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădauților, fiind format din preoți, teologi, cântăreți bisericești iubitori ai muzicii bizantine și nu numai, grupul având și membri ce nu au niciun studiu teologic, având diferite calificări, prin acest lucru arătându-se încă o dată că muzica bizantină nu este mărginită și limitată, ci este cu adevarat adresată întregii lumi.

Dirijorul grupului este părintele Constantin-Dan Magdalena, absolvent al Seminarului Teologic Mitropolit Dosoftei din Suceava,promotia 2000 precum și absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, în prezent este preot slujitor al Sfintei Mănăstiri Probota, ctitorie a domnitorului Petru Rareș.

Într-o lume tot mai secularizată membrii grupului încercă prin cântul lor să încânte auzul, dar să și aducă pace în sufletele celor ce ascultă slujbele, diversele evenimente bisericești și concertele la care aceștia sunt invitați!

Membrii Grupului Psaltic Sfântul Ioan cel Nou, vă urează tuturor ca Sarbătoarea Sfântă a Nașterii Domnului să va aducă pace, bucurie și liniște în suflete, precum a adus bucurie păstorilor, magilor și tuturor celor ce îl așteptau.

      de Șerban Andrei

Citește alte articole despre: concert, psaltică

Ultimele din categorie