Întâlnire educativă a tinerilor suceveni la Putna

1 Septembrie 2016 12:11 Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Marți, 30 august 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și cu sprijinul părintelui arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul mănăstirii Putna, s-a desfășurat în localitatea Putna o întâlnire de o zi a peste 70 de tineri creștini ortodocși suceveni.

Coordonatorii evenimentului au fost preoții Bogdan Negrea de la parohia Putna, Adrian Platon de la parohia Milișăuți, Constantin Oprea de la parohia Straja II, Alexandru Zapotoțchi de la Azilul de bătrâni Rădăuți și profesorii de religie Savu Corneliu, Cristi Bodârlău și George Mironescu.

Tema activității a fost „Prietenia reală versus prietenia virtuală”, aleasă având în vedere că anul 2016 este Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox.Scopul activității a fost întâlnirea și comunicarea față către față, ca exemplu de comunicare reală, mai ales acum, în era internetului, când majoritatea prieteniilor se leagă mai mult în mediul virtual, pe platformele de socializare, și mai puțin în viața reală de zi cu zi. Participanții au fost selecționați dintre tineri cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, de la parohiile Putna, Gura Putnei, Laura, Straja, Bilca, Horodnic de Sus, Milișăuți și Rădăuți.

Activitatea a început de dimineață, cu un moment de rugăciune. Copiii s-au adunat în biserica parohială Putna, unde s-a săvârșit o slujbă de mulțumire și s-au citit rugăciunile de binecuvântare a taberei. La sfârșitul slujbei au fost rostite cuvinte de bun venit de către protosinghelul Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna, preotul Bogdan Negrea de la parohia Putna și profesorul Ciprian Crețan, directorul Școlii Gimnaziale din Putna. Tinerii au fost organizați, după vârstă, în patru grupe, cu numele: Sfântul Ștefan cel Mare, Sfântul Daniil Sihastru,Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și Sfânta Cuvioasă Parascheva. Au urmat atelierele de discuții cu moderatorii, la școala din localitate. La amiază, s-a servit masa de prânz la mănăstirea Putna. Aici a avut loc atelierul „Întreabă preotul” și vizitarea mănăstirii, cu îndrumarea părinților ghizi. Programul a continuat cu o serie de activități sportive și concursuri distractive, coordonate de către patru studenți voluntari de la Asociației Tinerilor Ortodocși Români  - filiala Iași, pe terenul de sport al școlii.

În ultima parte a zilei, cu sprijinul Primăriei Putna și al Ocolului Silvic Putna, participanții au avut parte de o surpriză: un foc de tabără și un program artistic într-o cabană din mijlocul naturii, prilej de discuții, jocuri, schimb de daruri, cântece de tabără, dans, fotografii. În încheiere,s-au citit „Rugăciunile de seară” şi rugăciuni de mulţumire pentru buna desfăşurare a întâlnirii. Tinerii au primit diplomele de participare și icoane din partea mănăstirii Putna.Apoi, cu sufletele pline de bucurie, mulțumind lui Dumnezeu că au vizitat locuri minunate și au legat noi prietenii, tinerii participanți au plecat către casele lor. (Preot Bogdan Negrea - Parohia Putna)

Ultimele din categorie