Parohiile Protoieriei Fălticeni, în sprijinul căminului de bătrâni de la Mănăstirea Bogdăneşti

Protoieria Fălticeni a desfăşurat vineri, 19 august 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, o activitate social-filantropică la căminul de bătrâni de la Mănăstirea Bogdăneşti. 

Această acţiune s-a desfăşurat în parteneriat cu Ocolului Silvic Silva Bucovina şi mai multe parohii din cadrul Protoieriei Fălticeni: Parohia Fântâna Mare (pr. Constantin Nistor), Parohia Brăieşti (pr. Vasile Loghin), Parohia Mălini (pr. Vasile Bîrsanu), Parohia Poiana Mărului (pr. Gheorghe Sava), parohiile din Cornu Luncii (pr. Gabriel Florea şi pr. Iulian Florea), Parohia Baia (pr. Vasile Hrestic şi pr. Iustin Rusu), Parohia “Sfinţii Trei Ierarhi” din Liteni (pr. Claudiu Vrăjitoru), Parohia Nigoteşti (pr. Petrică Răileanu), Parohia Văleni (pr. Vasile Ţigănescu), Parohia Râşca (pr. Gheorghe Dănilă), Parohia Suha (pr. Pavel Norocel), Parohia Găineşti (pr. Vasile Lupu), Parohia Herla (pr. Costel Pica), Parohia Slatina (pr. Pavel Suditu), Parohia Buda (pr. Radu Bold). Preoţii din aceste parohii au răspuns apelului făcut de către părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, oferind alimente proaspete, neperisabile şi conservate, articole de igienă, scutece, medicamente în valoare de aproximativ 6.000 ron.

Darurile au fost aduse de preoţii participanţi în acest proiect caritativ la căminul de bătrâni de la Bogdăneşti, unde se găsesc 135 de bătrâni care se află în grija permanentă a părintelui Gheorghe Loghinoaia. În acest centru se află bătrâni ce fac parte din toate categoriile sociale, care au împlinit vârsta pensionării şi care nu pot fi îngrijiţi de familie, persoane singure, fără familie, cu o situaţie financiară precară sau fără sursă de venit.

Pr. Gheorghe Loghinoaia a adus mulţumiri tuturor părinţilor şi celor care au contribuit la această acţiune, dar în special părintelui protopop Adrian Dulgheriu, care a avut această iniţiativă de suflet. Părintele slujitor de la căminul de bătrâni a menţionat că darurile aduse vor fi de folos pentru o perioadă mai îndelungată. Trebuie menţionat faptul că singura sursă de venit a mănăstirii şi a căminului de bătrâni este numai din donaţia credincioşilor.

Pr. protopop Adrian Dulgheriu a precizat că „astfel de acţiuni ca cea de vineri sunt obişnuite pentru preoţii din Protoieria Fălticeni şi acestea vor continua. Am încercat să-i facem pe cei de aici să nu se simtă singuri, ci că sunt sub ocrotirea Maicii Domnului, iar noi nu suntem altceva decât mâinele Maicii Domnului, care îi ajută pe aceşti oameni. Aici, în acest aşezământ de bătrâni, ei trebuie să se simtă ca o familie şi chiar sunt ca o familie caldă care îi îmbărbătează şi îi îmbrăţişează, datorită strădaniei familiei pr. Loghinoaia. Sperăm că şi alte persoane cu posibilităţi materiale şi cu inimă milostivă vor afla că aici sunt bătrâni şi bolnavi care aşteaptă manifestarea iubirii creştine, ceea ce am încercat astăzi să arătăm. Nadăjduim că Bunul Dumnezeu îi va dărui multă sănătate părintelui Gheorghe Loghinoaia şi fiului său, părintelui Florentin Loghinoaia, care se ostenesc cu multă dragoste şi dăruire pentru purtarea de grijă a acestui aşezământ social. Noi, preoţii din Protoieria Fălticeni, vom fi alături de cei doi preacucernici părinţi ori de câte ori va fi nevoie“.

Mănăstirea Bogdăneşti este o mănăstire ortodoxă amplasată în satul Bogdăneşti din judeţul Suceava, la o distanţă de aproximativ 5 kilometri de oraşul Fălticeni. Aici a fost construită o biserică, în jurul anului 1363, de către voievodul Bogdan I al Moldovei (1359-1365). Distrusă din temelii de tătari, obştea monahală a fost strămutată în anul 1542 la Mănăstirea Râşca, construită în vecinătate. Din anul 1994 s-a început reconstrucţia mănăstirii pe un nou amplasament, adăugându-se clădiri noi pentru a adăposti bătrâni.

Ultimele din categorie