Înaltpreasfinţitul Teodosie, la ceas aniversar

3 Aprilie 2017 16:11 Arhiepiscopia Tomisului

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, aniversează luni, 3 aprilie 2017, primirea arhieriei. Cu această ocazie, Patriarhul Bisericii noastre i-a adresat Înaltpreasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.

Înaltpreasfinția Sa s-a născut la 12 decembrie 1955, în localitatea Vatra Dornei, judeţul Suceava. În perioada 1976-1980 a absolvit Facultatea de Teologie din București.

În noiembrie 1982 a fost încadrat cântăreț bisericesc la paraclisul patriarhal Antim (după ce a cântat în corul studenților), la 1 octombrie 1986 s-a titularizat prin concurs pe postul de asistent universitar la Facultatea de Teologie din București, secția Practică. La 6 decembrie 1990 a fost tuns în monahism primind numele de Teodosie. La 24 februarie 1991 a fost hirotonit Ieromonah, având ca sarcină activitatea de asistență religioasă și misiune caritabilă la spitale, azile și casele de copii din București.

În ședința din 22 martie 1994, Sfântul Sinod l-a ridicat la treapta Arhiereu, cu acordarea prealabilă a rangului de Arhimandrit și a aprobat alegerea în funcția de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura de Snagoveanul. Hirotonia întru Arhiereu s-a săvârșit în ziua de 3 aprilie 1994, în biserica Sfântul Spiridon Nou din București, Paraclis Patriarhal.

Pe data de 21 februarie 2001, Vrednicul de pomenire, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, a convocat Colegiul Electoral Bisericesc în vederea alegerii noului Arhiepiscop al Tomisului. În urma votului membrilor Consiliului Electoral Bisericesc, Episcopul Teodosie Petrescu a fost ales pentru scaunul Arhiepiscopal de la Tomis. La 8 aprilie 2001, în Duminica Floriilor, a avut loc întronizarea la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie