Proiectul Național „Constanța dezbate!”, la cea de-a doua ediție

5 Aprilie 2017 11:11 Arhiepiscopia Tomisului

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, Constanța și Leadershape România, au desfășurat în perioada 30 martie – 2 aprilie 2017, cea de-a doua ediție a Proiectului Național „Constanţa Dezbate!”, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret - Constanța, Arhiepiscopia Tomisului, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Inspectoratul Școlar Județean - Constanța.

Evenimentul a urmărit creșterea gradului de implicare a elevilor și studenților în viața societății, folosind metoda dezbaterilor academice. Obiectivele specifice care au fost îndeplinite în cadrul acestei acțiuni sunt: formarea a 20 de profesori și studenți ca arbitri, selectarea a 18 echipe de elevi, respectiv 4 echipe de studenți pentru participarea la competiții naționale, de anvergură, precum și internaționale.

Deschiderea oficială a evenimentului, găzduită de Sala Senatului a Universității „Ovidius” din Constanța, a reunit la aceeași masă reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, printre care amintim: Subsecretar de Stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Ciprian Pandea, Directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret, Constanța, Mariana Solomon, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, precum și reprezentantul Insitituției Prefectului – Județul Constanța, Aisel Ismail.

Invitații au adresat mesaje și îndemnuri elevilor și studenților participanți, cele mai importante dintre acestea făcând referire la importanța implicării fiecăruia în activitatea comunităților din care fac parte, la importanța formării și dezvoltării personale armonioase prin participarea și implicare directă în proiecte naționale și internaționale în care să dobândească și dezvolte competențe oratorice și de argumentare.

Cei 80 de participanți au luat parte la cursul de formare „Introducere, aprofundare și formare în dezbateri. Moțiuni și formate” susținut de traineri ai Federației Asociațiilor Reprezentative de Educație prin Dezbateri, în cadrul căruia au fost prezentate tipurile de formate de dezbateri, structura argumentele, respectiv dezvoltat conținutul privitor la formatul de dezbateri parlamentare – American Parliament. Ulterior acestei prime părți, în cea de-a treia zi a proiectului, elevii și studenți au participat la competiția de dezbateri propriu-zisă, abordând moțiuni inspirate din agenda europeană pentru tineret, precum „Acest Parlament ar acorda drept de vot tinerilor cu vârsta de 16 ani”.

Concursul de dezbateri, găzduit de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța și Liceul Teoretic „Traian” Constanța, și-a desemnat câștigătorii la secțiunea individual – Premiul I, Maria Leșan (Colegiul Național „Andrei Mureșan” Bistrița Năsăud), Premiul II – Crina Stan (Colegiul Național „Unirea” Focșani), Premiul III – Cătălina Robu (Liceul „Constantin Brâncoveanu” Horezu), respectiv la secțiunea echipe – Premiul I - Maria Leșan și Crina Stan, Premiul II - Cătălina Robu și Roxana Muraru, respectiv Premiul III - Eduard Stoica și Andrei Cristea.

Păreri ale participanților:

Un lucru impresionant a fost felul în care am fost coordonați, astfel încât să avem timp si de motivul esențial pentru care ne aflam acolo, debate-ul, dar și timp de puțină relaxare și socializare. Cu toții ne așteptam sa fie ceva foarte sever, dar totul a decurs ca între prieteni, am învățat distrandu-ne, așa cum se face în educația non-formală. La mine în școală nu se organizează debate, dar mi-am propus sa fac tot posibil sa se introducă ca și opțional, deoarece debate-ul reperezintă, pentru mine, o cale foarte sigură prin care să ne exprimăm și să ne susținem ideea aducând argumentele cele mai bune”, a spus Mazareanu Luciana din Bacău.

Ultimele din categorie