Arhiepiscopul Epifanie a fost pomenit la Catedrala din Buzău

13 Ianuarie 2019 18:27 Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Arhiepiscopul Epifanie Norocel a fost pomenit sâmbătă, 12 ianuarie 2019, cu prilejul împlinirii a șase ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Slujba Parastasului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău.

Din soborul slujitorilor au făcut parte consilieri eparhiali, inspectorul bisericesc, secretarul eparhial, protoierei, actuali și foști profesori de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”, precum și foști colaboratori ai vrednicului ierarh.

La acest moment comemorativ au participat clerici, monahi și monahii din întreaga Eparhie, dar și credincioși care s-au rugat pentru cel care i-a păstorit cu grijă părintească vreme de trei decenii.

După slujbă, Pr. Costică Panaite,  slujitor la biserica „Sfinții Îngeri” din Buzău, a vorbit despre viaţa şi activitatea Arhiepiscopului Epifanie, căruia i-a fost colaborator timp de aproape un sfert de veac, în calitate de consilier cultural.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre însemnătatea rugăciunii pentru cei adormiți.

„Cel mai important act de recunoștință pe care îl putem împlini este acela de a-i pomeni totdeauna în rugăciunile noastre, nu numai la momentele acestea rânduite de Biserică”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Totodată, Arhiepiscopul Ciprian a explicat că „preoții, monahii și toți credincioșii care au fost păstoriți de un ierarh au datoria de a se gândi la părintele lor spiritual”.

„Așa cum îi pomenim pe părinții noștri, când trec în veșnicie, tot astfel trebuie să ne rugăm pentru odihna sufletului celui ce a fost și, într-un anume sens, rămâne părinte spiritual al unei obști creștine, pe care s-a străduit să o păstorească frumos și cu demnitate”, a spus Părintele Arhiepiscop.

În finalul cuvântului, ierarhul a atenţionat că Arhiepiscopul Epifanie nu trebuie uitat mai ales de cei care i-au fost vreme îndelungată în apropierea sa și s-au străduit să-i fie de ajutor”.

„Dumnezeu să-l odihnească cu drepții!”, a afirmat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

De asemenea, la mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Epifanie din Catedrala Arhiepiscopală a fost oficiat un Trisaghion, urmat de cântarea „Veșnică pomenire”.

Sursă: basilica.ro

Ultimele din categorie