Arhim. Dionisie Constantin: „Să-l rugăm pe Sfântul Ioan Iacob să ne dea şi nouă bucuria rugăciunii şi a privegherii”

Arhiepiscopia Bucureştilor

Arhim. Dionisie Constantin: „Să-l rugăm pe Sfântul Ioan Iacob să ne dea şi nouă bucuria rugăciunii şi a privegherii”

„Să-l rugăm pe Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ să ne înveţe şi pe noi să iubim mai mult Biserica, să ne dea şi nouă bucuria rugăciunii şi a privegherii, să ne dea bucuria dorului după Dumnezeu şi să ne învrednicească să ne pregătim duhovniceşte pentru Ierusalimul cel din Ceruri”, a afirmat joi, 4 august, Arhim. Dionisie Constantin, la Vecernia oficiată la Paraclisul Catedralei Naţionale.

Părintele Arhimandrit Dionisie Constantin este consilier patriarhal pentru Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române şi slujitor la Paraclisul Catedralei Naţionale.

La slujba oficiată în ajunul sărbătorii Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamţ, el a evidenţiat în cuvântul său virtuţile sfântului cinstit în 5 august.

„Acest sfânt, numit de către Părintele Patriarh român sfânt în Țara Sfântă, cu care a binecuvântat Dumnezeu atât Patriarhia Română, cât și Patriarhia Ierusalimului, este Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, pe care viața sa aleasă, nevoința de mulți ani, smerenia sa și mai ales aflarea sfintelor lui moaște l-au făcut vrednic să fie trecut în ceata sfinților”.

„Cât de mult s-o fi bucurat Sfântul Ioan văzând că noua Catedrală Naţională a fost ridicată şi în ea este pomenit şi numele tatălui său, deoarece în ziua de 24 noiembrie 2018 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după slujba parastasului pentru eroii neamului românesc, a aşezat şi numele eroului Maxim cu ale celorlalţi eroi, în piciorul mesei din Sfântul Altar al Catedralei, care a doua zi a fost sfinţită”, a subliniat Arhim. Dionisie Constantin.

El a afirmat că „Dumnezeu îi alege și îi preamărește pe cei smeriți, blânzi, pe cei care se roagă neîncetat și au inima curată, plină de dorul după Dumnezeu și după Împărăția Cerurilor”, iar din viața acestui sfânt român învățăm toți multe lucruri folositoare vieții duhovnicești.

„Să învăţăm să ne păstrăm viaţa curată şi sfântă. De timpuriu, Sfântul Ioan Iacob a fost educat frumos, astfel încât la vârsta adolescenţei, deşi a rămas orfan, nu s-a însoţit cu obiceiuri păguboase şi vătămătoare de suflet, ci s-a însoţit cu rugăciunea, cu participarea la sfintele slujbe şi vieţuirea după Dumnezeu. Aceasta s-a datorat în primul rând educaţiei din familie, deşi a rămas în grija bunicii”.

„Mai învăţăm de la sfânt râvna pentru rugăciune, pentru post, pentru tăcere și pentru toată fapta bună”, a mai spus Arhim. Dionisie Constantin.

Soborul de slujitori care a oficiat Vecernia unită cu Litia a fost format din Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal; Arhim. Dionisie Constantin, Consilier patriarhal; Pr. Ioan Dragomir, Consilier patriarhal, precum şi alţi clerici.

Cu ocazia sărbătorii, la Paraclisul Catedralei Naționale a fost dusă racla cu un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob și un epitrahil pe care cuviosul l-a purtat în timpul vieții. Aceste daruri au fost oferite de Patriarhul Ierusalimului în 2018, pentru Catedrala Națională, și sunt păstrate la Paraclisul istoric din Reședința Patriarhală.

Vineri, de sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob, va oficia Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Naționale Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: