Arhimandritul Mina Dobzeu va fi pomenit la Huşi

La Catedrala Episcopală din Huși, se va oficia sâmbătă, 6 iunie 2020, de la ora 11:00, slujba Parastasului pentru arhimandritul Mina Dobzeu, la doi ani de când a trecut la cele veşnice.

Slujba va fi săvârşită de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți. Părintele Mina Dobzeu a trecut la Domnul, joi, 7 iunie 2018, în chilia sa din cadrul Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” - Catedrala Episcopală din Huși, slujba înmormântării fiind oficiată sâmbătă, 9 iunie 2018.

Părintele Mina Dobzeu s-a născut pe 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lapuşna, Republica Moldova. La vârsta de 13 ani a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu. În 1948, este tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, aflat atunci în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în acelaşi an. Primeşte Taina Preoţiei în anul 1955.

A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunării.  La Jilava s-a întâlnit cu iluştri oameni de cultură ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc şi alţii.

Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a botezat în credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt. A ieşit din închisoare în 1964.

Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi, al cărei stareţ a fost între anii 1978-1988. În anul 1988 este din nou arestat, timp de opt luni, pentru „răzvrătire” şi „uneltire împotriva siguranţei statului”. După reînfiinţarea Episcopiei Huşilor (în 1996), între anii 1996-2002, a îndeplinit funcţia de consilier cultural-misionar la Centrul eparhial Huşi.

Citește alte articole despre: slujbă, parastas, Arhimandrit Mina Dobzeu, Huși, episcop, rugăciune

De la același autor

Ultimele din categorie