ASCOR Iași alături de o familie defavorizată din Glodenii Gândului – „Împreună ridicăm o casă”

21 Iulie 2019 18:10 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Membrii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Iași (ASCOR Iași), au început demersurile pentru construcția unei locuințe pentru o familie defavorizată din satul Glodenii Gândului, comuna Țibănești, județul Iași. În sprijinul campaniei „Împreună ridicăm o casă” s-au alăturat numeroși susținători, printre care și Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți. De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, sâmbătă, 20 iulie 2019, comunitatea din localitatea Glodenii Gândului a participat la Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfințitul Părinte Antonie, la Parohia „Sfânta Parascheva”. La final, ierarhul a oficiat o slujbă de binecuvântare, stropind cu aghiasmă terenul pe care se va construi noua casă destinată familiei aflate în situație de risc

Pe lângă activitățile sociale pe care le desfășoară în timpului anului universitar, cum ar fi voluntariatul zilnic la Penitenciarul Iași, la centrele de zi pentru copii și la căminele de bătrâni din cartierele ieșene Bucium și Copou, membrii ASCOR Iași au demarat o campanie prin care își propun să construiască o casă pentru o familie defavorizată.

De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, credincioșii din satul Glodenii Gândului au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Parohia „Sfânta Parascheva”, de către Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii ASCOR Iași.

La final, după ce credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine, ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură, unde a subliniat ideea că atunci când mărturisim adevărul înseamnă că suntem în lumină: „De fiecare dată când pomenim sfinții, trebuie să reținem anumite lucruri. Ce învățăm de la acest mare sfânt al lui Dumnezeu, Sfântul Ilie? Reținem curajul lui de a mărturisi adevărul de credință. De la el învățăm și noi să mărturisim cu putere, cu timp și fără timp, credința noastră ortodoxă, credința strămoșilor noștri. De la Sfântul Ilie învățăm să păstrăm credința noastră și să o trăim. Învățăm să vorbim nu doar adevărul de credință, ci să vorbim în general adevărul, căci adevărul înseamnă viață și lumină, înseamnă libertate și sănătate sufletului nostru. Să vorbim adevărul de credință dar și adevărul de neam. Acest îndemn sună aparte pentru noi, cei din Basarabia, pentru că noi avem această chemare sfântă de la Dumnezeu, să mărturisim credința ortodoxă, credința strămoșilor noștri. Dar avem datoria să mărturisim și adevărul de istorie, adevărul de limbă și de neam. A rosti adevărul înseamnă să ne aflăm în lumină.”

De asemenea, PS Episcop Antonie a săvârșit o slujbă de binecuvântare, stropind cu apă sfințită terenul pe care se va ridica noua casă destinată familiei defavorizate, beneficiarii campaniei ASCOR.

„În această zi, cu ajutorul lui Dumnezeu, am dat start campaniei «Împreună ridicăm o casă», am început demersurile pentru ridicarea acestei case. Ne-am bucurat să îl avem alături de noi pe Preasfințitul Părinte Antonie, care a oficiat Sfânta Liturghie aici, în această comunitate, unde vom ridica locuința familiei Olaru. Totodată, s-a săvârșit slujba de sfințire a locului unde vom construi casa […] Campania se numește «Împreună ridicăm o casă». De ce împreună? Pentru că suntem noi, tinerii din asociație, sunt artiști care au cântat și s-au alăturat campaniei noastre, avem Biserica alături de noi, pentru că suntem parte a Bisericii și alături de dumneavoastră, toți cei care aveți posibilitatea să ne susțineți financiar” a declarat Andrei Mocanu, coordonatorul Departamentului de Asistență Socială al ASCOR Iași.

„Există o vorbă: fiecare om trebuie să aibă un copil, să planteze un pom și să facă o casă. Astăzi, în societatea românească, nu știu dacă fiecare dintre noi poate construi o casă. Sunt atâția oameni neajutorați care nu reușesc acest lucru. Iată că Biserica nu construiește numai în suflet și nu numai în locurile importante și vizibile. Biserica a transmis spiritul către tinerii de la ASCOR, motivându-i să se gândească la faptul că cineva are nevoie de un acoperiș deasupra capului. De apreciat este faptul că tinerii de la ASCOR fac două lucruri importante: învață să strângă fonduri, să motiveze oamenii să susțină această cauză, iar cel de-al doilea lucru, membrii ASCOR sunt prezenți și cu munca, cu efortul fizic în acest proiect. Este un exemplu extraordinar, nu numai pentru tineri, ci și pentru societate” ne-a vorbit g-ral (r) Vasile Roman, susținătorul campaniei ASCOR Iași.

Cei care doresc să contribuie la această campanie filantropică, pot face donații în subcontul ASCOR Iași, cu mențiunea „Donație pentru construirea casei”: RO61BRDE240SV95235282400 - subcont ASCOR Iași (BRD - sucursala Iași).

Pentru mai multe detalii cu privire la această campanie puteți apela persoana de contact: Andrei Mocanu, coordonatorul Departamentului de Asistență Socială al ASCOR Iași – 0756277365.

De la același autor

Ultimele din categorie