Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă - Asistență Socială organizează o campanie caritabilă pentru un tată care își crește singur cei patru copii

26 Mai 2022 10:56 Arhiepiscopia Iaşilor

Zilele acestea, membrii Asociației Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă - Asistență Socială au ajuns la familia Vieru, un tată care își crește singur cei patru copii minori, după ce mama lor a ales să-i părăsească, iar de mai bine de trei ani nu îi caută.

Din dorința de a fi mereu aproape de oamenii aflați în suferință, studenții și absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” din Iași, au pus bazele Asociației Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă Asistență Socială (ASATOAS) și sunt prezenți în viața comunităților din care fac parte.

Zilele acestea, membrii asociației au ajuns la familia Vieru, un tată care își crește singur cei patru copii minori, după ce mama lor a ales să-i părăsească, iar de mai bine de trei ani, nu îi caută. Membrii asociației s-au deplasat în localitatea Vânători, comuna Popricani, județul Iași, unde s-au întâlnit atât cu membrii familiei pe care i-au cunoscut și au văzut nevoile acestora, cât și cu instituțiile publice din localitate (primar, asistent social, medic de familie, preot, profesori) de la care au aflat informații despre familie. Datele obținute de aceștia i-au motivat să se implice în ajutorarea acestei familii și să fie alături de cei patru copii, contribuind la călăuzirea acestora atât pe urcușul duhovnicesc, cât și la implicarea în procesul de educare a copiilor, dorind să-i ajute să urmeze toate ciclurile de învățământ.

Cei patru copii au vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Alexandra, fata cea mai mare, ajutată de Roberta în vârstă de 11 ani, încearcă să țină locul mamei și să le ofere cele necesare Teodorei și lui Vasile, care simt lipsa mamei și se vede acest lucru. Din cele relatate de unul din cadrele didactice de la școala unde învață copiii, tinerii voluntari au fost cuprinși de emoție când au aflat că atunci când mama i-a părăsit, ea avea 11 ani, a mers timp de un an cu Vasile, fratele mai mic care avea în jur de 2 ani, la școală zi de zi, îl ținea în brațe în timpul orelor și avea grijă de el, nu se juca în pauze cu colegii pentru că se îngrijea de acesta.

„Copiii erau frumos îmbrăcați, iar casa era îngrijită atât pe cât se poate, dat fiind că sunt mici și mama lipsește, nu au avut parte de o educație în acest sens. Domnul Costel, tatăl lor, caută să le ofere cele necesare traiului de zi cu zi, merge și muncește cu ziua pentru a le pune hrană pe masă. Este un om muncitor și am un respect deosebit pentru el, pentru grija sa față de copii. Se vede însă că îi este greu și că dorește ceva mai bun, mai frumos pentru copiii lui, dar a recunoscut că nu poate mai mult de atât. Mi-a zis că a reușit să construiască casa în care locuiesc, o casă frumoasă, dar de când soția a ales să-l părăsească fără nici un motiv, nu a mai putut câștiga bani pentru a continua lucrările la casă și acum locuiesc în doar două camere, dintre care una este și bucătărie. Nu au grup sanitar în casă, nu sunt racordați la rețeaua de apă și nici cea de canalizare. Își dorește mult să termine și celelalte două camere, să facă o baie cu toate condițiile, o bucătărie și să renoveze spațiile în care locuiesc acum. Cu lacrimi în ochi a recunoscut că nu poate face aceste lucruri și că are nevoie de ajutor, are nevoie pentru că dorește, ca orice părinte bun, să le ofere condițiile necesare celor mici. Am văzut multe cazuri în ultimii ani, perioadă în care am reușit, cu ajutorul oamenilor cu iubire pentru aproapele, să ridic trei case sociale pentru trei familii, însă acest tată m-a emoționat cum nu a reușit nimeni, ambiția lui de a le oferi cele necesare copiilor, starea de jertfă, de sacrificiu pentru a fi alături de copii, dar și de a munci necontenit, durerea cu care ne vorbea despre faptul că nu poate să le ofere cele necesare copiilor, m-au lăsat fără cuvinte. Au nevoie de noi, de toți, la fel cum și noi avem nevoie de ei pentru a putea dobândi un loc în Rai. Sunt convins că această familie este dată de Dumnezeu ca noi, cei care avem puterea de a ajuta, care avem potențialul de a susține această familie, să ne arătăm credința și iubirea prin fapte. Am încredere că vom reuși să le oferim o viață mai bună acestor copii, că vom arăta acestui tată că nu este singur, că vom arăta acestor copii că noi suntem alături de ei și că vom încerca, pe cât putem, să le oferim dragostea și ajutorul pe care mama lor nu le-a oferit.” A afirmat pr. Andrei Mocanu, vicepreședintele Asociației Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă Asistență Socială și coordonatorul campaniei.

Persoanele care doresc să fie alături de membrii asociației și să contribuie la sprijinirea acestei familii, la șansa pentru un viitor bun pentru acești copii, o pot face prin donații directe în unul dintre conturile asociației cu specificarea Ajutor pentru familia Vieriu.

Cont în RON deschis la Banca UniCredit Bank

RO93 BACX 0000 0019 8981 6000

Titular: Asociația Studenților și Absolvenților de TOAS

Pentru mai multe detalii puteți apela la numerele de telefon:

  • 0753.597.177 Ionela Abunei
  • 0756.277.365 pr. Andrei Mocanu

Ultimele din categorie