Astăzi sunt Moșii de toamnă
În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia populară ca „Moşii de toamnă”. În toate lăcaşurile de cult, după Sfânta Liturghie, se vor oficia parastase de obște pentru cei trecuţi la Domnul.
Există mai multe zile de pomenire a morților în Biserica Ortodoxă.
„În afară de faptul că în calendarul nostru creștin fiecare sâmbătă este considerată zi de pomenire a morților cele mai cunoscute sâmbete sunt: Moșii de vară - în sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt și Moșii de iarnă - în sâmbăta dinaintea Înfricoșatei Judecăți”, a declarat pentru Trinitas Tv pr. lect. dr. Marian Mihai de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
De ce se numesc aceste zile de pomenire a celor trecuți la Domnul, „Moși”?
„La fiecare Sfântă Liturghie, preotul, când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru. Conștientizăm și știm că atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta. Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei”, a mai spus pr. lect. dr. Marian Mihai.
(Sursa: basilica.ro)