Atelier de parenting cu Urania Cremene pentru părinţii copiilor isteţi, la Şcoala „Varlaam Mitropolitul“

Educaţie

Atelier de parenting cu Urania Cremene pentru părinţii copiilor isteţi, la Şcoala „Varlaam Mitropolitul“

Lansat în 2011, proiectul „Ai copil. Învaţă să fii părinte!“ este foarte bine primit de către ieşeni, aspect demonstrat şi de numărul mare de participanţi atât la atelierele dedicate celor mari, cât şi la binecunoscutele conferinţe cu acelaşi titlu.

Proiectul, dedicat celor mari, este o componentă esenţială a Şcolii „Varlaam Mitropolitul“, care doreşte să oferă o educaţie completă şi sănătoasă, dezvoltând şi creând o relaţie reală între şcoală şi familie. Părinţii şi dascălii, deopotrivă, au sarcina de a-i asculta pe copii, de a le descoperi nevoile şi dorinţele.

Tehnici pentru părinţi, dedicate copiilor

Invitatul atelierului desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute a fost Urania Cremene, expert în parenting, acesta fiind şi subiectul întâlnirii. Prezenţi în număr mare, participanţii au dovedit un interes sporit pentru parenting, ceea ce arată şi grija lor faţă de educaţia celor mici. „Organizarea unui astfel de atelier este mai mult decât utilă fiindcă mulţi dintre părinţi nu ştiu cum să procedeze cu copiii lor şi ajung în situaţia în care reacţionează, adică nu au un plan dinainte stabilit şi aplică metoda «încercare şi eroare». Dacă funcţionează, repetă metoda şi altădată, dacă nu, mai încearcă o metodă, mai întreabă pe cineva şi de cele mai multe ori nu iese. Atitudinea creează confuzie la copil, care nu înţelege de ce odată părintele lui face ceva, altădată face altceva. Din păcate, ceea ce funcţionează ca tehnică nu este neapărat şi eficient pe termen lung. Spre exemplu mita - funcţionează, obţii comportamentul dorit al copilului, dar nu este ceea ce am vrut pe termen lung“, a explicat Urania Cremene.

Atelierul de parenting îi ajută nu doar pe părinţi, ci pe toţi cei care îşi doresc să devină cea mai performantă variantă a lor. Un atelier de dezvoltare personală este util oricui, chiar dacă avem sau nu copii, deoarece, adulţi fiind, interacţionăm cu alţi adulţi. „Ne ajută foarte mult din toate punctele de vedere fiindcă orice metodologie de parenting este, până la urmă, o tehnică înspre toleranţă, iubire necondiţionată, comunicare asertivă, înţelegerea nevoilor celuilalt, înspre felul în care ajungi la înţelegerea acestor diferenţe. Fără doar şi poate, am credinţa că tehnicile de parenting sunt eficiente, îmbunătăţesc orice relaţie între adulţi de orice fel“, este convins expertul.

Lecţii de iubire necondiţionată

Unul dintre punctele atinse la atelierele Uraniei Cremene este iubirea necondiţionată, de departe lucrul cel mai greu de predat şi cel mai greu de obţinut. „Cred că foarte mulţi dintre noi, părinţii, defilăm cu această iubire necondiţionată. Spunem că ne iubim necondiţionat copilul, dar nu este aşa. Prea uşor spunem: „Dacă nu vii cu mine, te las aici“, prea uşor ridicăm atenţia de pe copil sau iubirea pe care i-o purtăm doar pentru că face lucruri care nu ne sunt pe plac, care ne încală valorile. Cred că iubirea necondiţionată este un prag foarte dificil de evoluţie şi cred că este o nevoie conştientă în această direcţie, în a modifica toate convingerile şi în a înţelege în relaţia cu copilul că această fiinţă nu îţi aparţine, că eşti doar un ghid pentru acel copil şi că iubirea necondiţionată îl va ajuta să ajungă la potenţialul maxim, dar pe propria sa cale“, a punctat expertul în parenting. 

În cadrul acestor întâlniri, adulţii se descoperă pe sine, învaţă să-şi asculte şi să-şi înţeleagă copiii, în vederea dezvoltării sănătoase din punct de vedere fizic şi psihic. Dar este important şi pentru traineri şi experţi fiindcă şi ei lucrează cu ei înşişi. „Eu am avut şansa de a învaţa parenting cu mult înainte de a avea copii. Am predat şi am trăit în leadership, comunicare, coaching 10 ani şi am constatat că foarte multe dintre tehnicile din parenting sunt general valabile în ceea ce înseamnă relaţiile interumane. Am avut şansa să-mi cresc copilul folosind tehnicile învăţate şi fac eforturi conştiente în a le practica. Nu cred că sunt la nivelul iubirii necondiţionate, deşi îmi doresc asta. Iubirea necondiţionată înseamnă că nimic din ceea ce face copilul meu nu mă irită, nu mă enervează, nu mă scoate din pepeni. Or, se mai întâmplă acest lucru. Nu mă manifest, dar «maşina de spălat» din stomac este acolo şi asta înseamnă că nu sunt la acel nivel al iubirii necondiţionate a cărui atingere ar fi un lucru fabulos. Cred că sunt oameni care ajung la el şi mai cred că este nevoie pentru a atinge acest prag şi de o cale a spiritualităţii“, a completat Urania Cremene. Cu alte cuvinte, este un efort conştient pe care o persoană îl face ani de zile pentru a ajunge acolo. Unora le ia mai puţin, altora mai mult. Depinde de nivelul la care eşti, de cât îţi doreşti, de cât lucrezi cu tine.

Nota 10 pentru părinţi

Urania Cremene a revenit la Iaşi după o jumătate de an. Prima întâlnire cu Şcoala „Varlaam Mitropolitul“ a avut loc în luna mai, la Conferinţa „Ai copil. Învaţă să fii părinte!“. Relaţionarea cu şcoala şi cu părinţii a fost foarte bună, drept dovadă şi atelierul susţinut săptămâna trecută. „Interesant este că am plecat în discuţie de la iubirea necondiţionată şi exact asta mi se pare fabulos aici, la Iaşi, faţă de alte oraşe. Probabil şi pentru că este o şcoală înfiinţată de Mitropolie, şi pentru că religia este primită şi practicată. Iubirea necondiţionată este calea creştinismului sau ar trebui să fie. Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi, ceea ce înseamnă să te iubeşti pe tine. Acceptă-te aşa cum eşti, iubeşte-te ca să poţi da mai departe. Aici am găsit un teren fertil, am simţit de fiecare dată că vorbesc pe limba părinţilor. Tehnicile pe care le-am oferit s-au pliat foarte uşor pe convingerile lor, pe felul în care gândesc. Nu am simţit că ne contrăm, ceea ce în alte părţi se mai poate întâmpla. A fost o rezonanţă, un grup fabulos din acest punct de vedere“, a mărturisit Urania Cremene. Atelierul de parenting va continua pe 4 octombrie, cu acelaşi invitat.

„Pentru noi, Şcoala «Varlaam Mitropolitul» este un proiect de educaţie şi cercetare a întregii comunităţi în care suntem implicaţi. De aceea, prin Centrul de Formare şi Inovare, creat în 2011, organizăm coferinţe şi ateliere, cursuri pentru profesori, părinţi şi preoţi, în colaborare cu instituţii şi specialişti. Aşadar, în cadrul Conferinţei «Ai copil. Învaţă să fii părinte!», ne dorim să dezvoltăm o serie de ateliere pentru părinţii din comunitatea ieşeană cu specialişti din ţară şi din străinătate care folosesc metode validate internaţional pe care noi le filtrăm cu ajutorul valorilor“, a spus Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“

După cum se vede, „Ai copil. Învaţă să fii părinte!“ este un program cu rezultate foarte bune, lucru apreciat şi de participanţi, şi de traineri. Subiectele de lucru sunt atent alese împreună cu specialiştii de la Centrul de Formare şi Inovare al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“, iar atelierele sunt bine structurate astfel încât informaţiile să fie asimilate corect.

Citește despre: