Ateliere în licee și seminarii în cadrul Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae” - 2022
În fiecare an, Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae” își propune să-și înnoiască formatul de prezentare și să se adreseze unui public mai larg. Astfel, în zilele premergătoare Simpozionului – 9-11 mai 2022 – au fost organizate 14 ateliere în liceele și seminariile teologice ortodoxe din cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Participanții la ateliere au avut ocazia de a pregusta din spațiul generos de cercetare al temei ediției a IX-a a Simpozionului: „Nu este bine să fie omul singur” – Pandemie, izolare, isihie.
Invitații au avut libertatea de a alege tema atelierului și au avut alături un profesor moderator din cadrul liceului/seminarului. Atelierele s-au desfășurat față către față, dar și online.
- Pr. asist. univ. dr. Gabriel Piștea, alături de Pr. prof. Ciocan Petronel Gheorghiță a susținut atelierul Despre cuget în textele rugăciunilor Sfintei Liturghii - fundament al vindecării și menținerii sănătății psihosomatice la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Ep. Melchisedec Ștefănescu” – Roman.
- Pr. lect. univ. Gabriel Nastasă, alături de prof. Ciocan Marius Constantin a susținut atelierul Muzica și trăirile provocate la Colegiul Național „Roman Vodă” – Roman.
- Pr. conf. univ. dr. Alexandrel Barnea, alături de pr. prof. Teodor Cenușă, a susținut atelierul Școala - pilon de bază al unui popor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” – Botoșani.
- Pr. conf. univ. dr. Emilian Roman, alături de pr. prof. Chihioacă Petru-Georgel, a susținut atelierul Provocări legislative şi canonice în perioada pandemiei la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” – Dorohoi.
- Pr. CȘ dr. Liviu Petcu, alături de prof. Camelia Elena Chiharoi a susținut atelierul Rugăciunea lui Iisus în practica isihasmului: tradiție și actualitate la Colegiul Național – Iași.
- Diac. lect. univ. dr. Sorin Mihalache, alături de prof. Pleșca Daniela, a susținut atelierul Inteligența spirituală la Colegiul Național „Mihai Eminescu” – Iași.
- Conf. univ. dr. Iulian Damian, alături de prof. insp. Denisia Mănoiu a susținut atelierul Trăind în singurătate fără a fi singur: fenomenologia vieții religioase solitare la Colegiul Național „C. Negruzzi” – Iași.
- Pr. lect. univ. dr. Daniel Danielescu, alături de prof. Zaharia Irina Eleonora, a susținut atelierul „De ce să cultivi frumusețea isihiei? Despre folosul și bucuria rugăciunii curate în viață persoanelor și popoarelor” la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” – Iași.
- Pr. asist. univ. dr. Cristian-Alexandru Barnea, alături de Pr. prof. dr. Bahrim Dragoș, a susținut atelierul Ce ne place să privim? la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” – Iași.
- Lect. univ. dr. Polixenia Nistor, alături de pr. prof. Iliescu Neculai, a susținut atelierul Tinerii - între iadul disperării și paradisul liniștirii, la Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” – Agapia.
- Asist. univ. dr. Gheorghiță Mihalache, alături de Pr. prof. dr. Ștefan Oprea, a susținut atelierul Izolarea - o soluție pentru omul contemporan? la Liceul Teologic Ortodox ,,Sf. Împ. Constantin și Elena” – Piatra Neamț
- Dl. Răzvan Bucuroiu, alături de prof. Prof. Cristina Grigore, a susținut atelierul Jertfă și sacrificiu în tihna și izolarea pandemiei la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” – Mănăstirea Neamț.
- Asist. univ. dr. Petru Cernat alături de prof. Carmen Olariu, a susținut atelierul Izolare și comuniune în familie. Câteva indicii din primele capitole ale Genezei, la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” – Piatra Neamț.
- Asist. univ. dr. Bogdan Brânză, alături de Pr. Oprea Petru – Gimi, a susținut atelierul Comunicare și comuniune: online sau offline? la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” – Huși.
Participanții la ateliere ne-au transmis următoarele mărturii:
Chiar m-am simțit bine și am aflat lucruri de care nici nu credeam că se vorbește! Părintele a fost un foarte bun vorbitor și a avut câteva subiecte care mi-au stârnit interesul foarte tare. Sperăm să-l mai vedem! Mulțumim tare mult pentru activitate! (Viziteu Adrian Dragoș, C.N. „Mihai Eminescu”, Iași)
A fost o experiență interesantă, diferită, deoarece au fost abordate teme pe domenii variate, nu doar despre Dumnezeu, ci mai degrabă ceea ce stă la baza religiei în general (ex.: facerea de fapte bune). Invitatul a avut o manieră foarte prietenoasă de a aborda subiectul și a fost o activitate relaxantă din care, cu siguranță, toți am avut ceva de învățat. (Cozmiuc Andreea, C.N. „Mihai Eminescu”, Iași)
Extrem de agreabil și de interesant! În cadrul acestui atelier m-am simțit valorizat. A fost cu adevărat o experiență de dezvoltare personală! Pe viitor m-ar interesa să mai particip la asemenea ateliere! (Zub Octavian, STO „Sfântul Ioan Iacob” – Dorohoi)
Așteptăm cu nerăbdare următoarea ediție a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae” pentru a duce mai departe această lucrare de familiarizare a elevilor și profesorilor din învățământul preuniversitar cu agora unei dezbateri teologice ancorate în prezent și deschise spre viitor.