Atelierul „Viața dincolo de adicție”, prilej de reflecție și învățare pentru studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, specializarea Asistență Socială
Cu prilejul Zilelor Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, specializarea Asistență Socială, s-a organizat în data de 22 octombrie, un workshop pe tema dependenței de substanțe și a traficului de persoane, cu titlul „Viața dincolo de adicție”, prin coordonarea maicii lect. univ. dr. Polixenia Nistor și moderarea asist. asoc. drd. Oana-Andreea Neagu.
Invitatul evenimentului, Adrian Sandu, în calitatea de fost judiciarist al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași, specializat în cercetarea infracțiunilor din sfera traficului de persoane și grupărilor de criminalitate organizată, a furnizat informații de specialitate provenite din lucrul direct cu persoanele traficate, cu traficanții de persoane, consumatorii de substanțe, agresorii, dar și cu victimele acestora, care au captat atenția studenților participanți din anii I, II și III de studiu ai specializării Asistență Socială.
Partenerii evenimentului au fost D.G.A.S.P.C. Iaşi, Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă Asistență Socială și Asociația „Aproape de Oameni”. În condițiile în care numărul consumatorilor de substanțe crește anual, corelat cu fenomenul, în plină expansiune, al traficului de persoane, evenimentul a fost dedicat conștientizării și sensibilizării studenților, prevenției și sprijinului ce poate fi acordat în lupta împotriva acestor fenomene degradande și dezumanizante.
În România, consumul și abuzul de substanțe interzise a luat amploare în ultima perioadă, iar intervenția pentru remedierea situației este timidă și la început, ceea ce reprezintă un real pericol, mai ales pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere social și emoțional.
Invitatul evenimentului a explicat studenților mecanismele adicției, factorii principali care contribuie la dezvoltarea dependențelor, impactul acesteia asupra victimei și a societății, strategiile eficiente de prevenire a fenomenului, precum și rolul pe care îl are asistentul social în lucrul cu persoanele dependente.
Interesul ridicat al studenților a condus discuția cu prioritate în direcția traficului de persoane și a victimelor lui, reprezentate în special de femei. Exemplele variate și povestirile impresionante din experiența personală au clarificat participanților tabloul manifestărilor formelor de dependență, trafic și abuz.
Perspectiva colaborării în vederea realizării unor evenimente ulterioare a fost adusă în discuție, împreună cu promisiunea furnizării unor materiale informative, pliante și broșuri despre programele de informare și de consiliere pentru persoanele afectate direct sau indirect de consumul de substanțe și de traficul de persoane. În final, s-a lansat o invitație studenților interesați de a participa la activități de voluntariat, în procesul de susținere a victimelor traficului de persoane. (drd. Oana-Andreea Neagu)