Atorenii la hramul Capelei „Sfinţii Trei Ierarhi“ a Liceului Pedagogic din Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Atorenii la hramul Capelei „Sfinţii Trei Ierarhi“ a Liceului Pedagogic din Iaşi

    • Atorenii la hramul Capelei „Sfinţii Trei Ierarhi“ a Liceului Pedagogic din Iaşi
      Atorenii la hramul Capelei „Sfinţii Trei Ierarhi“ a Liceului Pedagogic din Iaşi

      Atorenii la hramul Capelei „Sfinţii Trei Ierarhi“ a Liceului Pedagogic din Iaşi

De urci dealul Copou din vechiul târg al Ieşilor, treci de Muzeul Literaturii Române, de o străduţă îngustă, dincolo de Casa Memorială „Mihail Sadoveanu“, vei vedea deschizându-se în faţa ta o alee lungă, străjuită de castani înalţi. În dreapta, vezi o biserică din cărămidă roşiatică, care a adunat, de-a lungul anilor, dorinţele generaţiilor de elevi, scrijelite pe zidurile de cărămidă. Ei credeau că astfel exprimate gândurile lor ajungeau mai repede la Dumnezeu şi se împlineau.

Povestea aceasta am auzit-o în dimineaţa zilei de 30 ianuarie 2016. La această dată, biserica din incinta Liceului Pedagogic „Vasile Lupu“ îşi serbează hramul, „Sfinţii Trei Ierarhi“, adevărate modele pentru viitorii învăţători ce se formează aici. De marea sărbătoare, s-au deschis larg porţile bisericii, ca o invitaţie la Sfânta Liturghie. Tinerii din ATOR Iaşi, împreună cu elevii şi profesorii şcolii, au cântat la strană, slujba fiind oficiată de protos. Nicodim Petre, un invitat constant al tinerilor din liceu. În timpul cântărilor, admirăm picturile vechi ale bisericii, în culori luminoase. La sfârşit, părintele ne vorbeşte despre sfinţii sărbătoriţi, luminători ai teologiei ortodoxe, şi doamna directoare ne spune câteva cuvinte despre importanţa sărbătorii pentru liceu.

În cadrul unui frumos proiect de colaborare între ATOR Iaşi şi Liceul Pedagogic, au loc diverse activităţi interactive pentru elevii şcolii. Responsabil de acesta este Andrei Mocanu, acum student la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

Ieşim din biserică după slujbă şi luăm aleea la pas. Trecem de mica pădure şi ajungem la statuia lui „Vasile Lupu“. Ne gândim la câte generaţii de profesori şi învăţători au călcat pragul acestei şcoli, la Titu Maiorescu, Octav Băncilă, Calistrat Hogaş. Atâţia ani şi atâtea hramuri de ziua Sfinţilor Trei Ierarhi. Îmi vin în minte cuvintele lui Henry Adams, care spune că niciodată nu vom şti unde se opreşte influenţa unui profesor. Şi Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Grigorie Teologul au fost îndrumători pe calea teologiei şi iată că influenţa lor nu s-a oprit nici acum, după atâţia ani. Pentru că oamenii de valoare au puterea să rămână în veşnicie.

Coborâm dealul Copou, trecem de casa lui Sadoveanu şi de străduţa îngustă. Plini de bucuria Sfintei Liturghii, ne întoarcem pe acelaşi drum pe care l-au parcurs de atâtea ori tineri ca noi, cu dorinţe înscrise veşnic pe cărămizile bisericii. (Teodora Drişcu, ATOR Iaşi)

Citește despre: