Au fost deschise lucrările Simpozionului internațional dedicat Sfântului Paisie de la Neamț

14 Noiembrie 2022 10:24 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Anul acesta are o însemnătate aparte pentru tradiția isihastă română, dar și internațională, deoarece se împlinesc 300 de ani de la nașterea Sfântului Paisie Velicikovschi. Pentru a pune în valoare acest moment deosebit, Arhiepiscopia Iașilor, prin Sectorul Cultural și Comunicații Media, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” și Mănăstirea Neamț organizează în perioada 13-16 noiembrie 2022 Simpozionul Internațional „Moştenirea spirituală şi culturală a Sfȃntului Paisie de la Neamț. 300 de ani de la naştere (1722-2022)”. Festivitatea de deschidere a evenimentului academic a avut loc ieri după-amiază, 13 noiembrie, la Iași, în sala „Iustin Moisescu”.

Ceremonia a început cu citirea de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Sfântul Paisie de la Neamţ a integrat rugăciunea isihastă şi citirea scrierilor filocalice în mănăstirile cu viaţă de obşte, înnoind astfel monahismul ortodox din secolul al XVIII-lea”.

La rândul său, Părintele Mitropolit Teofan a transmis un cuvânt de bun venit participanților la simpozion:

Îl putem numi pe Sfântul Paisie Velicikovski de la Neamț unul dintre bărbații de seamă, care nu a vorbit din înțelepciunea acestei lumi, care s-a lăsat inspirat de Dumnezeu, și-a împlinit pentru sine, pentru obștea sa monahală și prin extensiune pentru lume, ceea ce a împlinit în numele rugăciunii, al Sfinților Părinți, al Bisericii în profunzimea ei. Într-unul din cuvintele sale, Sfântul Paisie își îndemna un ucenic zicând: «Fii întotdeauna cu Dumnezeu, căci dacă ești cu Dumnezeu, în Duhul Sfânt, te va învăța ce să faci, te vei apropia și vei cunoaște pe cele de sus, precum te vei apropia și vei cunoaște întru adevăr cele de jos».

Având în vedere că maniferstarea academică este organizată în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul instituției, a rostit un mesaj din partea corpului profesoral, reiterând cât de folos sunt operele părinților duhovnicești: „Acest eveniment are loc într-o zi cum nu se putea mai aleasă, dedicată marelui Ioan Gură de Aur pe care Biserica îl cinstește de fiecare dată când înalță Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Părintelui Ceresc. Nu se putea un loc mai potrivit ca acesta, Sala «Iustin Moisescu» pentru că cel a cărui nume poartă sala aceasta, redescoperind pe Sfinții Părinți în urma frumoaselor studii la Atena, ajungând în cea mai înaltă demnitate în Biserica Ortodocă Română, ca patriarh, a avut inițiativa de a traduce scrierile Sfinților Părinți, operă ce continuă până astăzi. Folosul cunoașterii, în general al operelor lor, este de folos pentru toată lumea”.

În continuare, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a ținut o prelegere în care a vorbit despre „Rugăciunea în viața sfinților nemțeni”.

Ultimul cuvânt a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Filipp (Osadcenko), Mitropolitul Poltavei și al Mirgorodului, care a dat citire mesajului de binecuvântare trimit de Preafericitul Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine și a susținut totodată comunicarea „Activitatea de traducere (din literatura patristică) a Cuviosului Paisie Velicikovski”:

Mă bucur să vă salut pe toți cei care v-ați adunat în aceste zile pentru a vă aduce aminte de osteneala, viața și activitatea unuia dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii Ortodoxe, originar din ținutul Poltaviei, Cuviosul Paisie Velicikovski. Semnificația moștenirii duhovnicești, în istoria Bisericii și a gândirii teologice ortodoxe, este cu adevărat unică. Există o punte vie între moștenirea apuseană a Sfinților Părinți și renașterea monahismului din sud-estul Europei din sec. XVIII-XIX, care păstrează importanța semnificației pentru întreaga lume creștină. De-a lungul vieții sale, atât din punct de vedere geografic cât și într-un sens spiritual, Sfântul Paisie a fost într-o permanentă căutare duhovnicească.

La acest eveniment academic, cultural și spiritual sunt invitați ierarhi, academicieni, membri ai comunității universitare din țară și din străinătate, cercetători, preoți, monahi români și de altă naționalitate interesați de personalitatea și zestrea culturală pe care Sfântul Paisie a lăsat-o Bisericii Ortodoxe și patrimoniului universal.

La Iași și Mănăstirea Neamț, locurile de desfășurare ale acestui eveniment academic, având în centru slujba de prăznuire a Sfântului Paisie din data de 15 noiembrie, vor fi îmbinate cele două componente esențiale ale cunoașterii – spirituală și intelectuală. Astfel, pe lângă abordarea academică ce urmărește trei direcții de cercetare: istorică, filologică și teologică, se regăsește și componenta duhovnicească dată de locul de desfășurare și de includerea în cadrul programului a câtorva sfinte slujbe pentru a reconstitui atmosfera pe care Sfântul Paisie a creat-o în mănăstire și care a dus la revigorarea vieții monahale, atât din Țările Române, cât și din afara acestora, prin preluarea modelului paisian.

Vă invităm să accesați și:

De la același autor

Ultimele din categorie