Batalionul 151 Infanterie „Războieni” – 25 de ani de la înființare

12 Septembrie 2019 15:03 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Zi de mare sărbătoare pentru militarii Batalionului 151 Infanterie „Războieni – Lupii Negri” din municipiul Iași. Anul acesta, unitatea militară aniversează 25 de ani de la înființare. În dimineața zilei de joi, 12 septembrie 2019, zeci de soldați și civili s-au adunat pe pietonalul Ștefan cel Mare, participând la ceremonia militară și religioasă. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit o slujbă de mulțumire pentru toată binefacerea.

Evenimentul a început cu intonarea Imnului Național al României și a continuat cu slujba de Te-Deum, oficiată de către IPS Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți, slujitori militari și diaconi. Ofițeri, militari, clerici, oficialități și mulțime de oameni, cu toții au luat parte la ceremonia militară desfășurată pe bulevardul Ștefan cel Mare din centrul Iașului.

În cadrul slujbei de mulțumire, Părintele Mitropolit Teofan a adresat un scurt cuvânt de învățătură:

„Am înălțat lui Dumnezeu o rugăciune de mulțumire pentru tot binele, văzând frumosul, adâncul, autenticul și românescul moment concretizat în 25 de ani de existență și frumoasa lucrare a Batalionului 151 Infanterie «Războieni». Istoria de 25 de ani a unității militare se îngemănează aproape în totalitate cu istoria României post-decembriste. O istorie definită prin reorientări, reașezări, oportunități, șanse, convulsii, conflicte, toate acestea au definit trecerea noastră prin viață, a noastră și a dumneavoastră, în toți acești ani de după decembrie 89 […]. Denumirea de «Războieni», pe care o purtați cu demnitate, orientează, provoacă, cheamă și inspiră la marele adevăr că viața este un război, iar războaiele sunt uneori câștigate, alteori pierdute, însă în unele situații, cu oameni vrednici, și cele pierdute se transformă în victorii, ca la Războieni. Duhul măritului Ștefan să vă inspire și să ne inspire pe toți!”.

Cu acest prilej aniversar, generalul de brigadă Nicolae Tonu a înmânat Mitropolitului Moldovei și Bucovinei emblema de onoare a forțelor terestre, iar în continuare au urmat discursurile oficialităților locale. 

Batalionul 151 Infanterie a fost înființat la 16 septembrie 1994 și este continuatorul glorioaselor tradiții de luptă ale Batalionului 1 Infanterie din cadrul Regimentul 15 Infanterie „Războieni”, unitate ce are un istoric de peste 140 de ani. Ultima misiune a fost consemnată în teatrul de operaţii din Afganistan, în perioada februarie - august 2017, când „Lupii Negri” au constituit un batalion de protecţie a forţei în cadrul „Resolute Support Mission”.

De la același autor

Ultimele din categorie