Binecuvântare arhierească în parohia Stamate 1
Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a sfinţit duminică, 22 septembrie 2013, Biserica "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" din parohia Stamate 1, Protopopiatul Suceava 1. Sfântul lăcaş, ridicat între anii 1822-1862 de către doamna Maria Rosetti, a fost supus unui proces de reconsolidare şi înfrumuseţare.
Credincioşii din localitatea Stamate, judeţul Suceava, şi din alte sate învecinate au avut bucuria de a participa duminică, 22 septembrie 2013, la resfinţirea Bisericii "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul". Lăcaşul de închinăciune a fost repictat în tehnica tempera. De asemenea, la iniţiativa părintelui paroh Mihai Leucă, au fost întreprinse mai multe lucrări: s-a ridicat o clopotniţă, o casă de prăznuire şi s-a împrejmuit ansamblul parohial cu gard de fier. Pentru efortul depus, părintele paroh Mihai Leucă a primit distincţia de iconom stavrofor. "În această lună, comunitatea parohiei Stamate 1 a fost greu încercată, întrucât casa de prăznuire a fost afectată de un incendiu. Cu un efort deosebit din partea credincioşilor, s-a reuşit ca până la sfinţirea bisericii să se achiziţioneze obiectele necesare sfintelor slujbe", a spus pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. În cuvântul adresat credincioşilor care s-au rugat pe tot parcursul Sfintei Liturghii, deşi vremea a fost neprielnică, IPS Pimen a vorbit despre rugăciunile pe care Biserica le înalţă pentru ca Dumnezeu să rânduiacă vremuri bune, ploi la timp şi rodirea pământului. "Dumnezeu ne oferă darurile Sale în funcţie de credinţa noastră şi de dragostea pe care o avem faţă de aproapele. Rodnicia pământului este dată de Dumnezeu şi de munca noastră", a explicat Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Lăcaş de închinăciune ctitorit de Maria Rosetti
Biserica "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" din parohia Stamate 1, a fost ridicată în sec. al XIX-lea, după cum se menţionează în pisania de la intrarea în sfântul lăcaş: „Ziditu-va acest sfânt lăcaş cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul între anii 1822-1862, de către doamna Maria Rosetti. În anul 1862, Ioan Cantacuzino o înzestrează cu o catapeteasmă pictată. Biserica a fost sfinţită de mitropolitul Veniamin Costache. Între anii 1987-1988, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire patriarh Teoctist, sfântul lăcaş a fost tencuit în praf de piatră în exterior, iar interiorul împodobit cu pictură în tehnică frescă de pictorul Chelsoi Mircea şi dotat cu iconostas şi strane din stejar sculptat”. La începutul lunii septembrie, casa socială a parohiei a fost mistuită de un incendiu, în urma căruia au ars mai multe obiecte bisericeşti şi veşminte preoţeşti. Prin implicarea părintelui paroh Mihai Leucă, a credincioşilor din localitatea Stamate, a Protopopiatului Suceava 1 şi a altor donatori, s-au achiziţionat obiectele necesare desfăşurării sfintelor slujbe.