Binecuvântări arhiereşti în trei parohii ale Moldovei
Enoriaşii din trei parohii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au avut bucuria de a se ruga împreună la Sfânta Liturghie arhierească, prilejuită de binecuvântarea bisericii sau a aşezământului social. PS Calinic Botoşăneanul a resfinţit ieri biserica parohiei Humosu, iar PS Ioachim Băcăuanul a târnosit lăcaşul de închinăciune din localitatea Gura Crăieşti. Sâmbătă, 14 iulie, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a sfinţit aşezământul social al parohiei Schitu Frumoasa.
PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a resfinţit ieri Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din parohia Humosu - Sireţel, Protopopiatul Paşcani. Pe un podium special amenajat a fost oficiată apoi Sfânta Liturghie de către PS Calinic Botoşăneanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. După cum ne-a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, cu acest prilej s-au citit rugăciuni pentru ploaie. Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre ritualul sfinţirii unei biserici şi despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a VI-a după Rusalii. Părintele paroh Ionuţ Ailincăi a primit rangul de iconom stavrofor, iar celor care au sprijinit lucrările de construcţie din parohia Humosu li s-au oferit distincţii de vrednicie. La acest moment de sărbătoare au participat peste 1.500 de credincioşi care au trecut prin sfântul altar pentru a se închina sfintei mese. „Cei mai mulţi credincioşi din parohia Humosu au o condiţie materială scăzută pentru că nu au surse deosebite pentru traiul de zi cu zi. În acest sat, în anul 1985, părintele Romeo Vitel a construit, prin curaj şi încredere în Dumnezeu, o biserică. După anul 1998, filia Humosu a parohiei Slobozia a devenit parohie de sine stătătoare. În urmă cu şase ani a fost numit un preot tănăr, cu mult curaj şi cu multă încredere în capacitatea slujirii preoţeşti, părintele Ionuţ Ailincăi. Noul paroh a depus o activitate duhovnicească şi administrativ-gospodărească prin faptul că a ridicat o casă parohială şi un aşezământ social. Părintele Ionuţ Ailincăi s-a ocupat de pictarea bisericii în tehnica frescă, de împodobirea cu o nouă catapeteasmă şi cu obiecte de cult. De asemenea, au fost reparate exteriorul şi acoperişul, totul fiind îmbrăcat într-o haină nouă. Cea mai mare parte a celor care au contribuit la aceste lucrări au fost credincioşi din Paşcani, Suceava şi din alte localităţi învecinate“, a spus pr. protopop Pavel Postolachi.
Biserică nouă pentru 70 de familii din localitatea Gura Crăieşti
PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a sfinţit ieri Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din filia Gura Crăieşti a parohiei Crăieşti, Protopopiatul Sascut. La acest eveniment au participat câteva sute de credincioşi, autorităţi locale şi judeţene. Cei care au contribuit în mod deosebit la ridicarea sfântului lăcaş au primit distincţii de vrednicie şi diplome de ctitor. De asemenea, pr. paroh Costel Cârlan a primit o distincţie de vrednicie din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul. „În cuvântul adresat celor prezenţi, PS Ioachim Băcăuanul a mulţumit lui Dumnezeu pentru binecuvântarea adusă, dar şi celor care s-au ostenit la ridicarea lăcaşului de închinăciune târnosit. Satul Gura Crăieşti, format din 70 de familii, nu a avut biserică niciodată. Oamenii de aici au demonstrat o solidaritate extraordinară şi ataşament faţă de Biserică. Astăzi, la Gura Crăieşti s-a deschis o nouă poartă către împărăţia cerurilor prin stradania enoriaşilor acestei parohii. Aşa cum evreii aveau o cetate de scăpare, nădăjduim că această biserică va fi o cetate de scăpare pentru cei care vor dori să ajungă în împărăţia lui Dumnezeu, izbăviţi fiind de păcate. Evenimentul care s-a petrecut astăzi la Gura Crăieşti are o legătură strânsă cu Evanghelia din Duminica a VI-a după Rusalii. Bolnavului din Evanghelie i s-a dăruit vindecare prin iertarea păcatelor. La fel şi noi, prin biserică, iertându-ni-se păcatele prin Taina Spovedaniei, vom dobândi împărăţia cerurilor“, a relatat pr. Ioan Negoiţă, protopop al Protopopiatului Sascut.
Aşezământ social în parohia Schitu Frumoasa
Aşezământul social-filantropic „Sfântul Ioan Botezătorul“ din parohia Schitu Frumoasa, Protopopiatul Moineşti, a fost sfinţit sâmbătă, 14 iulie, de PS Ioachim Băcăuanul. Părintele Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti, ne-a mărturisit că momentul sfinţirii aşezământului social din parohia Schitu Frumoasa, precedat de Sfânta Liturghie, a adunat în rugăciune peste 600 de credincioşi. „Oamenii s-au bucurat de prezenţa Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul şi de cuvântul de învăţătură. Preasfinţia Sa a menţionat că în aceste ţinuturi binecuvântate de Dumnezeu sunt oameni care trăiesc în duhul Evangheliei, care mărturisesc pe Hristos prin cuvânt şi prin faptă. Dovada cea mai elocventă o constituie aşezământul social-filantropic sfinţit de PS Ioachim Băcăuanul, care este deosebit din punctul de vedere al arhitecturii şi al utilităţii sale. La propunerea părintelui paroh Vasile Cernat, primarul comunei Balcani, Vasile Raţă, a primit o distincţie de vrednicie pentru implicarea deosebită în ridicarea aşezământului. De asemenea, pr. paroh Vasile Cernat a primit o distincţie de onoare din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul“, a declarat pr. protopop Costel Mareş.