Biserica Colțea
Biserica Colțea (București, b-dul Ion C. Brătianu, nr. 1, Hram: „Sfinții Trei Ierarhi)
În 1641, aici era o biserică de lemn, a dregătorului Udrea, cu hramul Sf. Parascheva, iar după moartea acestuia, biserica a rămas în grija fratelui său, Colțea Doicescu, de unde și numele care a rămas până azi. Spătarul Mihai Cantacuzino a cumpărat apoi terenul din jur și a ridicat superba biserică din piatră, ce dăinuiește și în zilele noastre, dându-i hramul Sfinților Trei Ierarhi. Era în 1699. Tot el a făcut acolo și mănăstire, a construit case în jurul ei și a organizat o școală, apoi o bolniță cu spițerie, o casă pentru chirurg și o școală pentru științe. Acestea pot fi considerate printre cele mai vechi instituții de învățătură și medicină din București. Paraclisele ridicate aici au avut hramurile Sf. Parascheva, Sf. Doctori Fără de Arginți Cosma și Damian și Duminica Tuturor Sfinților.
În 1739, un incendiu a ars aproape totul, dar s-a reconstruit ansamblul și a fost înconjurat cu un zid în timpul domniei lui Ștefan Cantacuzino. Tot atunci a fost ridicat Turnul Colței, cel mai înalt din Capitală, folosind drept clopotniță, dar și ca foișor de foc, având montat pe el și un ceas ce se vedea de departe. Era construit în stil baroc, avea câte un turnuleț la fiecare colț. Din păcate, a fost avariat din ce în ce mai tare la curtremurele din 1802, 1829, 1838. S-ar fi putut renova, dar modernizarea și necesitatea construirii unei artere largi de circulație în centrul orașului au făcut ca turnul să fie demolat spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Ne mulțumim să îl mai admirăm doar în stampele și ilustratele vremii!
Interiorul bisericii este impresionant, catapeteasma fiind sculptată în lemn, cu ornamente bogate, întregul ansamblu fiind în stil brâncovenesc. Pictura fusese realizată de celebrul Pârvu Mutu, pictor căruia familia Cantacuzinilor îi încredința aproape toate lucrările bisericești. Se mai păstrează o icoană pictată de el, a Sfinților Cosma și Damian, ce se află încastrată în catapeteasmă. Picturile pe care le putem admira și astăzi sunt opera lui Gheorghe Tăttărescu. Interesant este că sub zugrăveala exterioară s-a descoperit în 1895 un rând de frescă, în culori dominante de roșu și de negru, atribuită lui Pârvu Mutu.
Între odoarele de preț de la Colțea se află o icoană dăruită de Nicolae Mavrogheni, la 1780, reprezentând-o pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe, având în partea inferioară o scenă cu Izvorul Tămăduirii. Are ferecătură de argint. O icoană de valoare se află în catapeteasmă, reprezentându-i pe Sfinții Trei Ierarhi, o altă icoană frumoasă și veche (secolul al XVIII-lea) fiind a Sfintei Parascheva, având și aceasta ferecătură de argint. Tot aici se găsește și o raclă cu părticele din moaștele Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina.
În prezent au loc lucrări de renovare a edificiului.