Biserica din Coţuşca, sfinţită după aproape două decenii (GALERIE FOTO)

Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica din Coţuşca, sfinţită după aproape două decenii (GALERIE FOTO)

Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a sfinţit duminică, 7 septembrie 2014, biserica Parohiei Coţuşca din Protopopiatul Săveni. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de credincioşi din parohie şi din satele învecinate. Pentru preotul paroh Constantin Tudosă bucuria a fost deosebită, întrucât l-a revăzut pe Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, care i-a fost coleg la seminarul de la Mănăstirea Neamţ.

Credincioşii din Parohia Coţuşca, Protopopiatul Săveni, judeţul Botoşani, au trăit în cea de-a şaptea zi a lunii septembrie 2014 unul dintre cele mai frumoase evenimente. Biserica „Naşterea Maicii Domnului“, a cărei construcţie a început acum aproape două decenii, a fost sfinţită de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, ca delegat din partea Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Programul manifestărilor a început la orele dimineţii, când Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de soborul preoţilor şi de autorităţile locale. A urmat slujba Sfinţirii la exterior şi la interior, apoi, pe un podium special amenajat, ierarhul de la Roman a slujit Sfânta Liturghie. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni.

Revedere după 40 de ani cu PS Ioachim Băcăuanul

Momentul sfinţirii bisericii din Coţuşca a avut loc după 17 ani „de muncă asiduă“, după cum a mărturisit preotul paroh Constantin Tudosă. Pentru enoriaşii din parohie şi pentru părintele lor duhovnicesc, această zi va fi marcată de acum prin săvârşirea Sfintei Liturghii. „Slujba Sfinţirii bisericii parohiei noastre a fost un eveniment deosebit. În fiecare an, pe data de 7 septembrie, vom săvârşi Sfânta Liturghie, în amintirea acestui eveniment important din viaţa satului şi a comunei noastre. Le mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, care ne-au ajutat şi care au fost alături de noi la acest eveniment. O surpriză frumoasă a fost întâlnirea cu Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, întrucât ne-am revăzut după mai bine de 40 de ani, întrucât am fost colegi la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ. La slujbă a participat un număr mare de credincioşi şi am avut musafiri din toate părţile ţării. Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat şi am săvârşit această lucrare“, a amintit părintele paroh Constantin Tudosă.

Ridicarea bisericii, cea mai mare realizare

Zidirea locaşului de închinăciune din Coţuşca s-a încheiat anul acesta, urmând ca în perioada următoare să fie demarate lucrările de pictură, atât la interior, cât şi la exterior, pe o suprafaţă de 1.300 de metri pătraţi. Cele aproape două decenii de osteneală depuse de părintele paroh au fost răsplătite de Centrul eparhial Iaşi, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan şi la propunerea părintelui protopop Constantin Macuc, cu acordarea distincţiei de iconom stavrofor. „Pentru mine, această sfinţire a însemnat o bucurie şi o mulţumire sufletească fără egal. La cei aproape 63 de ani, s-a reuşit realizarea acestui obiectiv, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al Maicii Domnului. Nu există o bucurie mai mare pentru un preot decât atunci când realizează un asemenea obiectiv, o asemenea lucrare, în slujba Domnului şi pentru comunitate, pentru popor. În afară de familie şi de copii, construcţia acestei biserici este cea mai mare realizare“, a remarcat pr. paroh Constantin Tudosă. Pentru sprijinirea lucrărilor de construcţie, printre ctitorii şi donatorii care au primit diplome şi distincţii se numără şi preoteasa Marineta Tudosă, epitropul Constantin Viorel Ciobanu şi alţi membri din Consiliul parohial. Pe tot parcursul zilei de duminică, oamenii au avut posibilitatea să treacă prin Sfântul Altar pentru a se închina Sfintei Mese.

Citește despre: