Biserica din Moimești, închinată Sfintei Parascheva, a fost sfințită de IPS Teofan

Momente de bucurie duhovnicească pentru credincioșii din localitatea Moimești, comuna Popricani, județul Iași. Sfântul locaș, construit sub binecuvântarea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea parohiei, a fost sfințit duminică, 7 iulie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. După târnosirea bisericii, cei prezenți au avut posibilitatea de-a se închina în Sfântul Altar.

După întâmpinarea ierarhului, clericii au oficiat slujba de Târnosire a noului sfânt locaș închinat Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. După citirea rugăciunilor de binecuvântare, ungerea pereților exteriori cu Sfântul Mir și stropirea lor cu apă sfințită, ierarhul a sfințit Sfânta Masă și a binecuvântat pictura interioară a bisericii. După săvârșirea slujbei de sfințire, Părintele Mitropolit Teofan le-a citit credincioșilor rugăciunile de dezlegare. Sfânta Liturghie arhierească a avut loc în altarul de vară din incinta curții bisericii. Alături de chiriarh au mai slujit părintele părintele Toma Gradinaciuc, protopop de Iași I, părintele Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi, dar și părintele Bogdan Petru Panțiru, parohul comunității din Moimești. Răspunsurile corale au fost oferite de Corul Aletheia al Bisericii Bărboi - Iași, dirijat de Dorina Iușcă.

„Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte se adaugă vouă”

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a rostit în predica sa, modul prin care scăpăm de grijile vieții: „Gândul nostru, de când ne trezim în zorii dimineții și până după apusul soarelui, este legat de preocupările noastre pentru ziua de astăzi și pentru ziua de mâine. Dacă am citi în inima noastră, vom vedea că acolo se află în primul rând aceste preocupări. Acestea sunt prezente în viața sufletului nostru, uneori cu o prezență obsesivă care ne cuprinde întreaga noastră ființă. De cele mai multe ori, suntem îngrijorați pentru tot ceea ce se va întâmpla în zilele și anii care vin, în mod special pentru că nu avem credință, nu avem credință puternică, sau avem credință foarte puțin, sau Doamne ferește, chiar deloc. Cel ce crede în Dumnezeu nu se teme de tot ceea ce poate veni asupra lui ca îngrijorare sau ca suferință, astăzi, mâine, sau de-a lungul vieții. Care este răspunsul Domnului Hristos la această preocupare a noastră clipă de clipă?  «Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte se adaugă vouă». Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă a așeza tot ceea ce există acolo unde este locul. Primul loc în viața noastră ar trebui să-l ocupe Dumnezeu. Dacă Dumnezeu ocupă primul loc în viața noastră, sau tindem să ocupe primul loc în viața noastră, toate celelalte se adaugă nouă”.

La momentul rânduit, părintele paroh Bogdan Panțiru a adresat un cuvânt de mulțumire: „Simțind bucuria că am văzut biserica sfințită, le uităm pe cele rele și ne amintim doar de cele bune. Ne bucurăm că avem o biserică frumoasă și nădăjduim să aducem rugăciune la fel de frumoasă și de curată, înaintea Sfântului Altar”.

Pentru meritele deosebite, în semn de recunoștință din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, acutalul paroh, Bogdan Panțiru, dar și cel de dinaintea acestuia, părintele Grigore Roșcan, au fost ridicați la rangul de iconom stavrofor, primind din partea chiriarhului semnele distinctive: bedernița, brâul roșu și crucea pectorală. De asemenea, ctitorii Burcuș Nicolae și Gîdiceanu Dumitru, au primit distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru mireni, iar binefăcătorii parohiei au primit distincții de vrednicie. După săvârșirea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit a oficiat slujba de binecuvântare a casei parohiale.

De la același autor

Ultimele din categorie