Biserica din satul sucevean Vâlcele, sfinţită de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul

În data de 4 noiembrie 2018, în Duminica bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a sfinţit Biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din satul Vâlcele, comuna Stroieşti, Protopopiatul Suceava 2, judeţul Suceava.

Ierarhul a fost întâmpinat în centrul satului de către Mihai Senic - primarul comunei Stroieşti - împreună cu preotul paroh Filaret Ruscan, după care cu o trăsură s-a mers până la biserică, unde arhiereul a fost aşteptat, după tradiţie, cu pâine şi sare de către Mihai Râpan şi de soborul de clerici.

Din soborul co-slujitor, atât la slujba de târnosire, cât şi la slujba Sfintei Liturghii ce a urmat, a făcut parte şi părintele protopop Minu Mititelu al Protopopiatului Suceava 2, precum şi părintele protosinghel Iustin Ababei, stareţul Mănăstirii Doroteia.

„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această sfântă, dumnezeiască şi cerească lucrare pe care am săvârşit-o noi, oamenii, aici, pe pământ, dar cu puterea lui Dumnezeu din ceruri. S-a sfinţit acest sfânt altar şi să dea Dumnezeu să rămână acesta aşa cum ne-am rugat, până la sfârşitul veacului, să se săvârşească pe el cinstita, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, de la care toţi dobândim har şi binecuvântare. Dumnezeu să primească osteneala părintelui Filaret şi a celor care, într-un fel sau altul, au contribuit la primenirea, la înfrumuseţarea acestui sfânt locaş. Dumnezeu să binecuvânteze şi toată lucrarea care de acum înainte se va săvârşi întru această sfântă biserică”, a spus PS Părinte Damaschin la încheierea slujbei de sfinţire a Sfintei Mese din Sfântul Altar al bisericii.

„Când mulţumim, darurile se amplifică şi se înmulţesc”

În continuare, Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată în Paraclisul de vară din curtea locaşului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreţi din grupurile psaltice „Sfântul Ioan Damaschin” din Iaşi şi „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, iar Apostolul a fost cântat de stavrofora Gabriela Platon - stareţa Mănăstirii Voroneţ.
La finalul Sfintei Liturghii, ca urmare a implicării sale în realizarea lucrărilor de construcţie şi de înfrumuseţare a complexului parohial, părintele Filaret Ruscan a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar mai multor persoane le-au fost acordate diplome de vrednicie.

„Dacă e vremea să mulţumesc, mintea mă conduce spre momentul sublim al Sfintei Euharistii, când preotul cheamă Duhul Sfânt să sfinţească darurile de pâine şi vin, iar dumneavoastră, poporul credincios, cântaţi: «Pe Tine te lăudăm, pe Tine te binecuvântăm» - rugăciunea de laudă, «Ţie îţi mulţumim» - rugăciunea de mulţumire, «şi ne rugăm Ţie Dumnezeului nostru» - rugăciunea de cerere. Starea de mulţumire este starea de echilibru între slăvirea lui Dumnezeu şi cererea altor daruri dumnezeieşti. Când spunem «sărut mâna, mamă sau tată!», când mulţumim, darurile se amplifică şi se înmulţesc. Pentru aceasta aducem mulţumire pentru toate lui Dumnezeu Cel în Treime lăudat - Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt -, Maicii Domnului, Sfinţilor Arhangheli şi tuturor sfinţilor”, a spus preotul Filaret Ruscan în cuvântul de mulţumire.

Satul Vâlcele (Gropi) este alcătuită dintr-o comunitate apărută la finele secolului al XIX-lea, în extremitatea estică a comunei Bălăceana, la hotar cu comunele Stroieşti şi Todireşti. Printre primele familii de agricultori stabilite aici au fost Spiridon, Băieş, Petrea, Runcan şi Moroşan, ulterior acestora mai adăugându-se altele. Acest cătun a primit numele de Gropi, care a fost schimbat, în 1962, cu cel de Vâlcele. Biserica existentă aici a fost construită în anul 1731, de jupâniţa Pulheria Cantacuzino, în Parohia Capul Codrului, care a donat-o comunităţii din Gropi în anul 1913. Anul acesta biserica a fost restaurată cu sprijinul întreprinzătorului Mihai Râpan, precum şi al familiilor Maria şi Dănuţ Falat din Anglia, Lucian şi Veronica din Canada, Ioan şi Lucica Moroşan. Clopotniţa a fost restaurată cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al comunei Stroieşti. De asemenea, a fost construit şi paraclisul de vară. (C. Agafiţei, T. Rusu)

Ultimele din categorie