„Biserica Doamnelor” în zi de sărbătoare

22 Ianuarie 2020 16:37 Arhiepiscopia Iaşilor

În perioada 17–18 ianuarie 2020, membrele Societății Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) - Filiala Iași au participat la hramul Bisericii „Sfinții Atanasie și Chiril” - Biserica Doamnelor din municipiul Iași.

Sub oblăduirea părintelui misionar de caritate Dumitru Păduraru, an de an membrele SOFR, cu dragoste și dăruire, participă la organizarea și buna desfășurare a hramului bisericii.

În acest an, în paraclisul parohial, membrele SOFR s-au rugat împreună vineri seară la slujba Vecerniei unită cu Litia, dar și sâmbătă, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Ierarhi Atanasie şi Chiril, la Sfânta Liturghie. Tot sâmbătă a fost oficiată o slujbă de pomenire în amintirea membrelor SOFR trecute la Domnul. Iar pentru că bună este rugăciunea cu post și cu milostenie, în grija pentru aproapele, doamnele SOFR au pregătit 200 de pachete cu ajutoare, acestea fiind distribuite celor care au participat la sărbătoare.

Biserica închinată Sfinţilor Ierarhi Atanasie şi Chiril este una din lăcașurile de cult vechi ale Iaşului, amplasată în centrul vechi şi declarată monument istoric. Biserica a fost construită în anul 1674, după unele surse, de către Doamna Margarita, soţia Domnitorului Simion Movilă, sau de către Arhiereul grec Athanasie Patelaros, fiind sfinţită de către Mitropolitul Dosoftei. Sfântul locaș a fost închis şi n-a funcţionat pe toată durata perioadei comuniste. O dată cu reînfiinţarea Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române la Iaşi, în anul 1994, această biserică devine paraclis al asociației, de unde și denumirea de „Biserica Doamnelor”. (Daniela Anchidin, secretar SOFR Iași)

Ultimele din categorie