„Biserica îndeamnă omul la iertare şi generozitate“
Biroul de Asistenţă Socială „Diaconia“ al Centrului eparhial Iaşi a organizat vineri, 20 aprilie, concertul caritabil „Cântec pentru suflet“. Evenimentul a avut loc la sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor din Iaşi. Pe scenă au urcat interpreţi de muzică populară din toată ţara şi trei grupuri de dans popular.
Aproape 1.000 de persoane au participat la concertul caritabil „Cântec pentru suflet“, desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Iaşi. Printre interpreţii de muzică populară care au evoluat pe scenă s-au numărat: Sofia Vicoveanca, Elisabeta Turcu, Ştefania Rareş, Maria Şalaru cu grupul „Boboceii“, Pamfil Roată şi Camelia Lucescu, Anton Achiţei, Mihai Ciobanu (din Basarabia), Ştefan Deaconiţa, Maria Costioaia, Claudia Martinică, Brânduşa Covalciuc Ciobanu, Elena Pădure, Constantin Bahrim, Ion Ursache, Călin Brăteanu, Gheorghe Străjer, cu dansatorii de la „Plaiurile Pojorâtei“, Lili Groza, cu dansatorii de la „Dorna Dorului“, Ştefan Pintilie, Elena Macarie şi Elena Pădure. Evenimentul a fost prezentat de Carmen Tânoveanu de la TVR Iaşi.
Scopul acestui concert a fost acela de a strânge fonduri, prin vânzarea de bilete şi donaţii, pentru susţinerea activităţii sociale a Biroului de Asistenţă Socială (BAS) „Diaconia“. „Ne-am bucurat de prezenţa pe scenă a unui număr de 21 de interpreţi şi trei ansambluri folclorice. Alături de noi au fost un număr impresionant de voluntari. Fondurile strânse prin vânzarea de bilete şi donaţii vor fi direcţionate către copii sau tineri care doresc să urmeze cursurile liceale, către copiii ce provin din familii numeroase şi au o situaţie materială precară, către copiii care părăsesc centrele de plasament şi se adresează BAS «Diaconia» şi către copiii sau tinerii cu deficienţe de auz şi vorbire, pentru care dorim să dotăm un centru de zi“, a spus pr. Răzvan Petru Aonofriesei Puiu, coordonatorul evenimentului şi preot pentru comunitatea persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire din Iaşi, care şi-a îndreptat gândul de recunoştinţă faţă de preoţii din parohiile ieşene care au fost prezenţi la eveniment alături de enoriaşii lor.
Sprijin de la instituţii şi sponsori
Sponsorii concertului caritabil, care s-a desfăşurat vineri, la Iaşi, au fost: SC Cotnari SA, SC M&R SRL, Flora Land Iaşi (depozit de flori şi plante), FOR YOU Taxi, Strarom - producţie publicitară, Hotel Ceramica Iaşi, Tricorp - Lumini, Primăria municipiului Vatra Dornei (transportul Ansamblului „Dorna Dorului“). Partenerii media au fost: TVR Iaşi (partener principal), TVR 3, Radio TRINITAS, Radio Iaşi, „Ziarul Lumina“, Portalul Doxologia şi librăriile Doxologia. În organizarea acestui eveniment, sprijinit de Arhiepiscopia Iaşilor, s-a implicat întreaga echipă a BAS „Diaconia“: pr. Narcis Axinte, consilier în cadrul Sectorului social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Mihai Prodan, inspector în cadrul Sectorului social-filantropic „Diaconia“, pr. Răzvan Petru Aonofriesei Puiu, pr. Ion Butu, referent în cadrul BAS „Diaconia“, pr. Bogdan Sârbu, asistent social în cadrul BAS „Diaconia“, Lăcrămioara Pădureţ, coordonator BAS „Diaconia“, Valentin Mâncă, asistent social în cadrul BAS „Diaconia“, şi Ovidiu Vasiliu, referent în cadrul BAS „Diaconia“.
„Am venit cu drag şi cu sufletul deschis la acest concert“
Interpreţii care au urcat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Iaşi şi-au exprimat bucuria de a cânta pentru publicul ieşean în scop caritabil. Ei au mărturisit că este necesar să privim către cei aflaţi în suferinţă sau cu o situaţie materială precară.
Sofia Vicoveanca: „Mi-a plăcut ideea ca atare. Biserica îndeamnă omul la iertare şi generozitate. Faptul că un asemenea gest s-a făcut pentru cei nevoiaşi este de apreciat. Chiar am ţinut să mulţumesc oamenilor din sală pentru că au răspuns iniţiativei Bisericii de a fi părtaşi la acest eveniment caritabil. Atât noi, artiştii, cât şi cei din sală ne-am adunat pentru a-i ajuta pe cei în suferinţă, mai ales că în zilele noastre sunt încercări foarte mari. Am observat că atunci când dăruiesc am pace în suflet. Starea interioară şi sănătatea sunt cele mai importante“.
Ştefan Deaconiţa: „Am dorit ca prin intermediul acestui concert să ajutăm nişte suflete necăjite care au nevoie de o mână întinsă. Ideea acestui proiect a început acum două luni de zile, într-o duminică, după Sfânta Liturghie. Atunci i-am spus părintelui Răzvan Petru Aonofriesei Puiu că dacă doamna Sofia Vicoveanca acceptă, toate lucrurile vor decurge de la sine. Au venit colegi din toată ţara şi din Iaşi, care au răspuns afirmativ invitaţiei de a participa la acest spectacol“.
Elena Pădure: „Consider că un bun creştin trebuie să-l ajute pe cel de lângă el. Să nu ne gândim doar la noi, ci şi la aproapele nostru. Dacă prin darul pe care mi l-a dat Dumnezeu de a cânta, pot să fac un bine cuiva, pot să ajut într-un alt mod pe cel de lângă mine, am făcut-o cu tot dragul. Consider că ar trebui să avem mult mai multă grijă unii de ceilalţi şi să ne uităm şi la cei de lângă noi, care au nevoie de ajutor“.
Pamfil Roată: „Ca orice creştin, în duminici şi sărbători merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie. Am venit cu drag şi cu sufletul deschis la acest concert. Când am auzit de acest spectacol, am spus că voi veni cu două ansambluri de muzică populară. Probabil că experienţa de astăzi (n.r. vineri, 20 aprilie) o să ne determine să dăruim mai mult pentru cei nevoiaşi“.