Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Fedești, jud. Vaslui, intră în reabilitare

19 Ianuarie 2021 17:05 Flavius Popa Episcopia Huşilor

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Fedești, comuna Șuletea, județul Vaslui, intră în această perioadă într-un amplu proces de consolidare. Sfântul lăcaș se află într-o stare precară și are nevoie de sprijin financiar pentru reabilitare.

Biserica din Fedești a fost construită între anii 1937-1947, cu mari sacrificii din cauza războiului, așa cum ne-a mărturisit părintele paroh Ioan Agarici. Din cauza cutremurelor care au urmat de-a lungul timpului, lăcașul are nevoie urgentă de reparații. Costul lucrărilor se ridică la suma de 83.000 de euro.

„Biserica «Nașterea Maicii Domnului» din Fedești a fost ridicată cu mari sacrificii. Aceasta a fost înzestrată în toamna lui 1945 cu o valoroasă catapeteasmă de la Sfânta Episcopie a Hușilor, în prezent veche de aproximativ două secole. Lucrările de construcție au fost executate în vremuri grele, de război, de molimă și foamete, iar cutremurul devastator din noiembrie 1940 a distrus partea superioară a construcției iar clopotnița s-a prăbușit. Toate acestea nu au putut opri împlinirea misiunii celor care și-au asumat-o.

La câțiva ani distanță, localnicii erau prezenți la sfințire: «Ridicatu-s-a acest sfânt locaș de către obștea satului Fedești, sub păstorirea preotului Arsene Gr. Gheorghe și sfințită de Episcopul Grigorie Leu, în anul mântuirii 1946, Noiembrie, 10», ne amintește pisania.

Cutremurele care au urmat și trecerea timpului au contribuit ușor-ușor la degradarea clădirii. Exteriorul a fost consolidat în cursul anilor trecuți, însă interiorul clădirii se află în prezent într-o stare precară și obligă la acțiuni de consolidare urgente”, a afirmat preotul paroh Ioan Agarici.

Cei care doresc să susțină lucrările de reabilitare, o pot face donând în următorul cont bancar:

RO36 RNCB 0261 0235 4052 0001 deschis la BCR

Pr. Ioan Agarici

tel. 0758.844.246

agarici.ioan@yahoo.com

De la același autor

Ultimele din categorie