Biserica Ortodoxă Greacă se angajează să ajute statul să treacă de criză
Biserica Ortodoxă din Grecia este în discuţii cu guvernul pentru deblocarea unor averi pentru a ajuta ţara să treacă prin masiva criză a datoriei publice, au afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernul elen şi oficiali ai Bisericii, ieri 7 iulie, 2011.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Biserica este pregătită să contribuie la ajutorarea ţării, a spus Ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos, după întâlnirea cu conducătorul Bisericii Ortodoxe, Arhiepiscopul Ieronim.
Ministrul s-a arătat “foarte optimist în proiecte de cooperare cu Biserica, pentru a implemeta măsuri practice care ar putea alina cererile celor care sunt în mare nevoie”. La rândul său, Arhiepiscopul Ieronim a descris discuţile ca fiind “foarte constructive” şi a spus că “Biserica va continua să lupte pentru oameni în aceste vremuri cruciale”.
Conform unei surse din Biserică, discuţile s-au concentrat pe un inventar de proprietăţi ale Bisericii care nu pot fi folosite datorită obstacolelor legale. Biserica din Grecia este al doilea proprietar de teren după Stat, în Grecia.
Acţiunile acestor proprietăţi ar putea fi puse într-un fond condus de Biserică şi de Stat, a spus o sursă sub protecţia anonimatului. Statul ar putea ridica restricţiile legale, iar profiturile din aceste proprietăţi ar intra în programele de caritate şi ajutor social ale Bisericii.
Biserica Ortodoxă a Grecieie joacă un rol acitv în societatea greacă. Peste 90% dintre greci sunt botezaţi în credinţa creştin ortodoxă.