Biserica Schitului Pocrov – ctitoria Sfântului Pahomie – va fi resfințită duminica aceasta

8 August 2019 16:18 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Credincioșii din zona Neamțului sunt așteptați duminica aceasta, 11 august 2019, să participe la resfințirea bisericii Schitului Pocrov – Neamț. Sfintele slujbe vor fi oficiate de un sobor de preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În Duminica a VIII-a după Rusalii, 11 august 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși începând cu ora 8.00, slujba de resfințire a bisericii Schitului Pocrov din județul Neamț. După oficierea slujbei de binecuvântare, ierarhul va sluji, de la ora 9.00, Sfânta Liturghie arhierească dimpreună cu un sobor format din stareți, preoți și diaconi. Credincioșii din împrejurimile Neamțului și nu numai, sunt așteptați să participe la slujbele oficiate cu prilejul resfințirii sfântului locaș, biserica fiind ctitoria Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului.

Schitul a fost întemeiat la începutul secolului al XVIII-lea, de Pahomie Penciu sau Pencovschi, transilvănean dintr-un sat din Bistriţa Năsăud. În 1702-1704, fiind stareţ al Mănăstirii Neamţ, Pahomie pleacă pentru cercetare duhovnicească la Kiev. Înapoiat de la Kiev a poposit în poiana de sub muntele Chiriacu, azi Poiana Pahomie unde a locuit într-o colibă. La sfârşitul anului 1706 a fost ales Episcop al Romanului şi uns arhiereu la 18 ianuarie 1707. Se retrage de la Episcopia Romanului la 1 martie 1714 şi revine la Mănăstirea Neamţ. Din Mănăstirea Neamţ, vine la Poiana sa împreună cu ucenicii Sofronie, Mardare, Lazăr, Dosoftei şi Ioanichie. Împreună taie copacii şi măresc poiana, iar cu lemnele rezultate construiesc biserica pe care o sfinţesc la 15 august 1714, dându-i hramul Adormirea Maicii Domnului. Cu timpul au fost construite şi aşezările gospodăreşti, luând astfel fiinţă Schitul Pocrov, cu obşte de călugări. Silit de anumite împrejurări, părintele Pahomie pleacă din nou la Kiev unde trăieşte la Lavra Pecerska până la trecerea la cele veșnice în 1724. Din Kiev, cu gândul la schitul său de suflet, le-a trimis monahilor cât a trăit cărţi, obiecte de cult şi îndemnuri pentru îndeletniciri şi nevoinţe duhovniceşti. Ucenicii i-au ascultat îndemnul ducând schitul pe culmile dorite de ctitorul lui. La Schitul Pocrov şi-au făcut ucenicia părinţii de frunte ai Bisericii Ortodoxe Române, precum Mitropolitul Iacob Stamate (+1803) crescut de unchiul său Lazăr Ursu, egumen la Pocrov şi stareţ la Mănăstirea Neamţ. Tot aici a trăit un timp egumenul Vasian Panait (care a fost 50 de ani egumen la Pocrov), tânărul Nicodim (Nicolae) Munteanu din Pipirig, cel de-a doilea Patriarh al României. Ctitoria lui Pahomie din Poiana Raiului, așa cum numeşte Mihail Sadoveanu această frumoasă aşezare călugărească, a fost locul unde au trăit monahi din toate părţile, dar mai ales din Transilvania, ca urmare a distrugerii mănăstirilor ortodoxe de către generalul Bukow din ordinul Împărătesei Maria Tereza începând cu anul 1761. Mulţi dintre ei au ajuns ctitori şi întemeietori de schituri şi biserici în Moldova şi Ţara Românească. Așezământul monahal de la Pocrov se află sub oblăduirea Mănăstirii Neamț, iar egumenul schitului este părintele ieromonah Ambrozie Ghinescu.

De la același autor

Ultimele din categorie