Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”
Fotografie - Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” (Iași)
Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”, construită între 1491-1492 și refăcută la sfârșitul secolului al XIX- lea, este cel mai vechi edificiu religios din Iași care s-a păstrat până astăzi. A fost ctitorită de Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt pe locul unei mai vechi biserici, „întru pomenirea și ruga sfântului ierarh și făcător de minuni Nicolae”, după cum se spune în Pisanie. Fiind situată în imediata vecinătate a vechii Curți domnești și pentru faptul că aici au fost unși în domnie, cu sfântul și marele Mir, aproape toți domnii Moldovei, de la Despot vodă până la Alexandru Ioan Cuza, bisericii i s-a spus Sfântul Nicolae-Domnesc. Sfântul Nicolae, patronul și ocrotitorul bisericii, a fost arhiepiscop în Mira Lichiei (pe coasta de sud a Asiei Mici) în secolul IV. Apărător al dreptei credințe la Sinodul I ecumenic de la Niceea (325), mare făcător de minuni, ierarh milostiv și plin de bunătate, este lăudat în tropare ca „îndreptător credinței și chip blândeților”.
În prima jumătate a veacului al XVIII-lea bisericii Sf. Nicolae Domnesc i s-au adăugat încă două altare: unul închinat Sfântului Ștefan, iar celălalt Sfintei Varvara. Între cele două paraclise se afla un pridvor.
Ultima restaurare generală a avut loc între anii 1888-1904 când, practic, edificiul a fost desfăcut bucată cu bucată pentru a fi reconstruit din temelii. Lucrările au fost conduse de arhitectul francez Lecomte du Nouy. Deși, biserica a fost reconstruită cu toată fidelitatea, arhitectul a eliminat contraforturile și a înălțat turla pe o bază octogonală. Arhitectura exterioară conjugă în modul cel mai armonios piatra, cărămida aparentă și teracota, dispusă în discuri smălțuite policrome. În firidele din registrul superior apar pictate în frescă un număr de 282 de chipuri. Interiorul bisericii aparține, în întregime, ultimei restaurări. Pereții și bolțile sunt acoperite de o frescă somptuoasă, pe fond albastru, realizată cu multă măiestrie de francezii Boris Bernard, Emilie Mempiot și P. Mauretal.
Până spre sfârșitul sec. al XVII-lea, Biserica Sfântul Nicolae-Domnesc a servit drept Catedrală mitropolitană. În chiliile dimprejur a locuit un timp Mitropolitul Dosoftei și tot aici a funcționat o tipografie de carte românească. În anul 1749 s-a înființat o școală românească, pe atunci singura din Iași și care, reorganizată de Mitropolitul Iacov Putneanul, va ajunge una dintre cele mai importante din Moldova.
În prezent, Biserica Sfântul Nicolae-Domnesc funcționează ca paraclis mitropolitan, fiind încredințată spre administrare mănăstirii Sf. Trei Ierarhi.