Biserică sfințită pentru enoriașii din Poiana
Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din parohia Poiana, Protopopiatul Dorohoi, a fost sfințită duminică de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Lucrările sfântului lăcaș târnosit au fost realizate în cea mai mare parte de Ioan Ciobanu, fiu al satului.
Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din parohia Poiana, Protopopiatul Dorohoi, a fost sfințită duminică de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Lucrările sfântului lăcaș târnosit au fost realizate în cea mai mare parte de Ioan Ciobanu, fiu al satului.
Credincioșii din parohia Poiana și din alte părți ale țării au participat în urmă cu două zile la slujba de sfințire a Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“, a cărei construcție a început în anul 2000 prin contribuția credincioșilor și, în mod deosebit, a fiului satului Ioan Ciobanu și a soției sale, Fănica. Pictura a fost realizată în tehnica tempera de către pictorul Ovidiu Preutescu din București. De dimineață, ctitorii, enoriașii și copiii îmbrăcați în costume naționale l-au așteptat pe Înalt Preasfințitul Părinte Teofan. Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium special amenajat în apropierea sfântului lăcaș. După citirea Sfintei Evanghelii, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură pornind de la cele două texte din Sfânta Scriptură citite în Duminica a VII-a după Rusalii. Explicând pericopa evanghelică a vindecării celor doi orbi și a unui mut din Capernaum, IPS Teofan a subliniat faptul că cei tămăduiți „au propovăduit celor din jurul lor cât de milostiv a fost Dumnezeu cu ei“. „Credința noastră în Mântuitorul Hristos se arată în relația cu cei din jurul nostru. Chemarea Bisericii este ca noi să ducem crucea celorlalți. Prin purtarea sarcinilor unii altora mărturisim nu doar prin cuvânt, ci și prin viața noastră că avem credință în Domnul Hristos“, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, făcând referire la Epistola către Romani a Sf. Ap. Pavel, citită în cadrul Sfintei Liturghii.
După Sfânta Liturghie, pr. Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, a citit hrisovul de sfințire a Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“. Pr. Cătălin Istrate, paroh în parohia Busuioceni și suplinitor al parohiei Poiana, a mărturisit că pentru comunitatea credincioșilor din satul Poiana „a fost cu adevărat o zi deosebită“. În același timp, părintele Cătălin Istrate a amintit faptul că din anul 2006 până în prezent lucrările la biserica închinată Sfântului Ioan Botezătorul au fost realizate cu sprijinul domnului Ioan Ciobanu. „S-a tencuit la interior și la exterior, s-a ridicat clopotnița, s-a schimbat acoperișul, s-a împrejmuit cu gard, s-a ridicat lumânărarul, s-a pictat în interior“, a spus pr. Cătălin Istrate, care a mulțumit Înalt Preasfințitului Părinte Teofan pentru prezența în parohia Poiana, „care numără doar 55 de case“. A urmat hirotesia întru iconom a părintelui Cătălin Istrate și conferirea Crucii Moldave de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei domnului Ioan Ciobanu. Părintele Mitropolit Teofan a mai acordat distincții de vrednicie și altor persoane care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea bisericii din Poiana, iar apoi a citit o rugăciune de dezlegare.
„Nu am investit bani aici, ci multă dragoste și credință“
La final, domnul Ioan Ciobanu a mărturisit modul prin care a ajuns să se implice în continuarea și finalizarea celei mai importante părți a lucrărilor de la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“. „În acest sat, ura, vrajba, cearta și răzbunarea erau la ele acasă. Venind în vizită la mama mea și văzând ce au putut să facă sectanții din sufletele celor din Poiana, m-am speriat. Întorcându-mă spre București, am fost urmat de această dorință de a face ceva pentru cei de aici. Ajungând acasă, deși locuiam într-un apartament cu două camere, fiind patru persoane și neavând altă posibilitate de a ajuta biserica, am luat o hotărâre cu soția mea de a face un împrumut în bancă, de aproape 500 milioane de lei vechi. Atunci când vrei să faci din suflet ceva pentru binele aproapelui, Bunul Dumnezeu nu te lasă. Peste un an și jumătate, buna mea soție a primit o moștenire, care a constat într-o sumă de bani pe care i-am trimis aici. Timp de trei ani și jumătate ziua pentru mine a început la ora 4:00 dimineața și s-a terminat la ora 12:00 noaptea. Mi-a plăcut să spun că nu am investit bani aici, ci multă dragoste și credință. Noi am dăruit puțin bisericii, dar dragostea cu care am dăruit este nemăsurată. Am avut un moment în viață când am fost foarte bolnav. Șapte ani de zile a durat suferința mea. Pe patul de moarte am apelat cu mare încredere la mila lui Dumnezeu și I-am promis că, dacă o să mă facă sănătos, voi ridica o biserică“, a mărturisit domnul Ioan Ciobanu. La finalul programului liturgic au fost împărțite peste 1.000 de pachete cu alimente pentru credincioșii prezenți la această sărbătoare. (Constantin CIOFU)