Bucuria sărbătorii și a rugăciunii la Mănăstirea Guranda

Arhiepiscopia Iaşilor

Bucuria sărbătorii și a rugăciunii la Mănăstirea Guranda

Mănăstirea Guranda și-a serbat hramul luni, 13 iunie 2011, în ziua prăznuirii Sfintei Treimi. La Sfânta Liturghie, săvârșită afară, pe o scenă, au participat peste 300 de persoane, care au înfruntat cu hotărâre norii ce au picurat mărunt, aproape fără oprire.

Slujba a fost săvârșită de un sobor de 14 slujitori, condus de părintele arhimandrit Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierahi” din Iași, în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În cuvântul de învățătură, rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele Nichifor a explicat importanța învățăturii despre Sfânta Treime în viața Bisericii și a fiecărui creștin în parte: „Învățătura despre Sfânta Treime este adevărul cel mai de preț al Ortodoxiei. Această învățătură ni-L arată pe Dumnezeu așa cum nimeni nu l-a putut cunoaște înaintea întrupării lui Hristos, care ne-a făcut cunoscută realitatea unui Dumnezeu unul în Ființă, dar întreit în Persoane. Învățătura despre Sfânta Treime nu este ca o lectură oarecare, ci adevăr de viață-dătător, pe care îl înțelegem tot mai mult prin experiența unei vieți curate, tot mai înduhovnicite. Sfânta Treime este fundamentul iubirii desăvârșite, spre care noi trebuie să tindem să ne împărtășim tot mai mult, în orice clipă a vieții noastre”. Părintele Nichifor Horia a încheiat felicitând evlavia celor prezenți, care au împodobit cu prezența lor sărbătoarea Mănăstirii Guranda.

Stareța mănăstirii, stavrofora Gabriela Turiceanu, a mulțumit și ea lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra obștii pe care o păstorește, preoților care au înfrumusețat Liturghia săvârșită cu prilejul hramului, precum și tuturor credincioșilor prezenți.

În încheiere, bucuria a fost desăvârșită de o agapă la care au fost invitați toți cei prezenți, pentru a gusta din bucatele pregătite de maici.

Mănăstirea „Sfânta Treime” Guranda este o mănăstire din Arhiepiscopia Iașilor, situată în județul Botoșani, la 40 de km de județul Botoșani pe drumul național 29D. A fost înființată în anul 1945, prin eforturile maicii Teodora Voloșincu. În anul 1960, autoritățile comuniste au alungat maicile, au închis mănăstirea și au dărâmat biserica. Mănăstirea a fost redeschisă la începutul anului 1990, de aceeași Teodora Voloșincu.

În prezent, în Mănăstirea Guranda sunt 21 de maici și surori, fiind păstorite din anul 2007 de stavrofora Gabriela Turiceanu. (N.H., foto: Valentin Bejinariu)

Citește despre: