Bucurie a rugăciunii, la hramul Bisericii Toma Cozma din Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Bucurie a rugăciunii, la hramul Bisericii Toma Cozma din Iaşi

  • Bucurie a rugăciunii, la hramul Bisericii Toma Cozma din Iaşi
   Bucurie a rugăciunii, la hramul Bisericii Toma Cozma din Iaşi

   Bucurie a rugăciunii, la hramul Bisericii Toma Cozma din Iaşi

  • Bucurie a rugăciunii, la hramul Bisericii Toma Cozma din Iaşi
   Bucurie a rugăciunii, la hramul Bisericii Toma Cozma din Iaşi

   Bucurie a rugăciunii, la hramul Bisericii Toma Cozma din Iaşi

Biserica Toma Cozma din Iaşi şi-a serbat miercuri, 25 noiembrie 2015, hramul. Marţi s-a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, iar în ziua cinstirii Sfintei Ecaterina s-au slujit Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi.

Sfânta Ecaterina a adunat în rugăciune credincioşii Parohiei Toma Cozma din Iaşi în ajunul serbării celui de-al doilea hram. Sărbătoarea a început la orele serii cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, împreună cu un sobor de preoţi. Pentru a da o frumuseţe aparte slujbei de priveghere, preotul paroh Mihai Mărgineanu a invitat maicile de la mănăstirile ieşene Copou şi Galata, pentru a oferi răspunsurile la strană. Glasurile monahiilor, însoţite de stareţele celor două aşezări monahale, au bucurat inimile şi sufletele celor prezenţi, astfel că pentru aproape două ore Biserica Toma Cozma a devenit mănăstire. Emoţia cinstirii Sfintei Muceniţe Ecaterina a fost simţită de toţi cei prezenţi, care au ascultat cu evlavie atât rugăciunile înălţate de slujitorii Sfântului Altar, cât şi cântările religioase care au amintit de viaţa şi virtuţile sfintei pomenite de Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie. Cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei a fost adresat de părintele Ion Vicovan, care a făcut referire la Sfânta Ecaterina şi la învăţăturile care se desprind din viaţa muceniţei. „Noi o cinstim pe Sfânta Ecaterina prin participarea la sfintele slujbe, prin faptul că îi citim acatistul. O cinstim în mod deosebit pe Sfânta Ecaterina, dacă din viaţa ei frumoasă de creştină fidelă luăm aminte câte ceva şi aplicăm în viaţa noastră. Aceasta pentru că sfinţii ne sunt modele“, a subliniat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan.

„Viaţa de mănăstire şi cea de parohie se completează în mod fericit“

Părintele paroh Mihai Mărgineanu şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi cei prezenţi, dar mai ales faţă de monahiile de la mănăstirile Copou şi Galata, care au oferit răspunsurile în cadrul Vecerniei. „Seara aceasta ne-a prilejuit o bucurie a rugăciunii, încununată prin prezenţa unui distins sobor. Mi-am dorit ca la sărbătoarea Sfintei Ecaterina să avem alături de noi grupurile psaltice reunite ale mănăstirilor Copou şi Galata. Viaţa de mănăstire şi cea de parohie se completează în mod fericit. Noi furnizăm mănăstirilor experienţa vieţii sociale, cu urcuşurile şi coborâşurile ei. În acelaşi timp, mănăstirile ne furnizează experienţă duhovnicească. În parohie şi în mănăstire, căutarea lui Dumnezeu devine temă principală“, a remarcat preotul paroh Mihai Mărgineanu. Ieri-dimineaţă, Utrenia a fost urmată de slujba Acatistului şi de Sfânta Liturghie. Predica sărbătorii a fost adresată de preotul Aurel Mărgineanu de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Bucium din Iaşi. La final, preotul paroh Mihai Mărgineanu i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele Sfintei Ecaterina, iar apoi a mulţumit membrilor Consiliului parohial şi Comitetului parohial, precum şi prietenilor parohiei, pentru că s-au implicat în organizarea hramului. După oficierea Parastasului pentru ctitori, cei prezenţi s-au închinat la racla ce adăposteşte fragmente din moaştele Sfintei Ecaterina şi ale Sfântului Apostol Toma, aduse din Grecia în luna octombrie a acestui an.

Citește despre: