Bursele „Evgenios Voulgaris” pentru studii avansate în viața duhovnicească ortodoxă și teologie

Educaţie

Bursele „Evgenios Voulgaris” pentru studii avansate în viața duhovnicească ortodoxă și teologie

  • Bursele „Evgenios Voulgaris” pentru studii avansate în viața duhovnicească ortodoxă și teologie
   Bursele „Evgenios Voulgaris” pentru studii avansate în viața duhovnicească ortodoxă și teologie

   Bursele „Evgenios Voulgaris” pentru studii avansate în viața duhovnicească ortodoxă și teologie

Institutul „Sfântul Maxim Grecul”, cu sprijinul Mănăstirii Vatoped, oferă în această perioadă Bursele „Evgenios Voulgaris”. Programul își propune să promoveze studiul sistematic al vieții și teologiei ortodoxe la cel mai înalt nivel, prin tradiția liturgică și spirituală, dar și prin experiența vieții în Hristos.

Bursele „Evgenios Voulgaris” sunt adresate teologilor ortodocși, cu vârsta până în 37 de ani, doctori sau doctoranzi. Durata studiilor este de 1 an (de la data de 1 noiembrie până pe data de 31 octombrie), iar cursurile vor fi predate în limba greacă modernă.

Cei care doresc să aplice pentru acest program de burse trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • să aibă cunoștințe bune de greacă veche, greacă modernă și engleză;
 • să aibă un nivel ridicat de cunoștințe teologice și acreditări academice excepționale;
 • să aibă competențe în Microsoft Office și Internet.

Programul „Evgenios Voulgaris” își propune să promoveze studiul sistematic al vieții și teologiei ortodoxe la cel mai înalt nivel, prin tradiția liturgică și spirituală, dar și prin experiența vieții în Hristos. Activitatea didactică se va desfășura la Mănăstirea Vatoped, iar studenții vor interacționa atât cu obștea monahală, cât și cu profesorii de teologie. Bursierii vor putea participa la întâlnirile organizate de Mănăstirea Vatoped, evenimente ce vor avea ca invitați profesori universitari, ierarhi, stareți și părinți duhovnici.

Studenții trebuie să locuiască în mănăstire timp de șase luni (octombrie-noiembrie, februarie-martie, mai-iunie), iar timpul rămas va fi dedicat pentru redactarea disertației finale. De asemenea, bursierii vor beneficia de studii intensive de greacă modernă și greacă veche.

În timpul programului, studenții au obligația de-a prezenta lunar câteva referate pe diferite subiecte de teologie, iar la finalul studiilor, absolvenții vor primi o diplomă din partea Institutului „Sfântul Maxim Grecul”.   

Documentele necesare pentru înscriere:

 • Cerere (aplicație) de admitere adresată Institutului „Sfântul Maxim Grecul”
 • Copie după cartea de identitate sau după pașaportul solicitantului
 • O copie a diplomei de doctorat sau dovada de înscriere în cadrul programului de doctorat (fișa matricolă, adeverință, etc.)
 • O copie a diplomei de licență în teologie
 • Certificat (dovadă) de competențe lingvistice pentru greacă veche, greacă modernă, engleză
 • O scrisoare de recomandare din partea părintelui duhovnic
 • Referințe de la doi profesori universitari
 • Un CV scurt și un CV detaliat
 • Un text în limba greacă prin care solicitantul susține cererea de admitere

Dosarele de înscriere pot fi depuse până pe data de 1 august 2020. Între 1 și 15 august va avea loc evaluarea dosarelor de către o comisie prezidată de prof. Evangelos Chrysos, președintele Institutului „Sfântul Maxim Grecul”. În perioada 20 - 30 august va avea loc intervievarea candidaților de către o comisie prezidată de părintele arhim. Efrem, starețul Mănăstiri Vatoped. În data de 5 septembrie se vor anunța rezultatele.

Pentru mai multe informații, puteți contacta Institutul „Sfântul Maxim” pe e-mail evgeniosvoulgaris@stmaximthegreek.org sau la telefon +30210-6141171 (între 10.00 și 17.00).

Evyenios Voulgaris (1716-1806) a ocupat funcția de director al Școlii Athoniada, care a fost înființată de Sfânta Mănăstire Vatoped. În acele vremuri, acesta a fost cel mai renumit și mai important teolog, filosof, polimat, poet, părinte și păstor al Bisericii, devenind un învățător influent pentru întreaga Ortodoxie.

***

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați The „Evyenios Voulgaris” Scholarship Programme for Advanced Studies in Orthodox Spiritual Life and Theology 2020-2021.

Citește despre: