Cadouri şi buchete cu flori pentru familiile din Ghergheşti care au fiii plecaţi în străinătate

3 Martie 2021 11:15 Episcopia Huşilor

În data de 1 martie 2021, Parohia Gherghesti din Protopopiatul Bârlad, judeţul Vaslui, a daruit cadouri şi buchete de flori mai multor familii care au copiii plecati la muncă peste graniţe. Momentele emoţionante au brăzdat cu lacrimi de dor obrajii părinţilor despărţiţi de copiii lor prin distanţe geografice mult prea îndepărtate.

Parohia Gherghești din Protopopiatul Bârlad, judeţul Vaslui, a daruit cadouri şi buchete de flori mai multor familii care au copiii plecati la muncă peste graniţe. Părintele paroh Ciprian Apopei, împreună cu un grup de elevi din sat, au vizitat familia Pascu, care are trei copii aflaţi la muncă în Franţa, familia Cucu, care duce dorul a trei copii plecaţi în străinătate, iar nepoţii rămaşi acasă în grija bunicilor, şi pe bunica Ileana Hurmuz, care are trei copii în străinătate, a avut patru copii plecaţi dincolo de graniţe, însă una dintre fete a plecat la Domnul anul trecut.

Din grupul de copiii inimoşi care l-au însoţit pe părintele Ciprian Apopei au făcut parte Ionela Pascu, surorile Teodora-Vasilica şi Miruna Pacica, Vasilica Palade, Denisa Berbece, eleve la Școala din Gherghești şi Olivia-Cosmina Apopei, fiica părintelui paroh. „Le-am oferit celor vizitaţi daruri constând în pachete cu dulciuri, flori şi mărţişoare, însă cred că cel mai important a contat faptul că le-am păşit pragul, că le-am cercetat sufletul, că i-am întrebat de copii. Am sperat ca acest gest să le mai aline dorul, să fie conştienţi că nu sunt singuri, că nu sunt uitaţi aici în Ghergheşti”, ne-a spus preotul paroh Ciprian Apopei.

Biserica - familia românilor de pretutindeni

Anul acesta, pe lângă această acţiune umanitară, Parohia Ghergheşti a organizat şi o mini-expoziție cu desene având titluri sugestive, citate specifice încadrate în forma unei candele aprinse în conturul graniţelor ţării, iar pe 28 februarie 2021, în Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, în biserica sătucului Lunca a avut loc susținerea unui program artistic (cântece, poezii), prilej cu care toate femeile prezente la slujbă au primit câte o floare, iar cele care au copii plecaţi la muncă în străinătate câte un buchet de flori.

Acţiunea de pe 1 martie 2021 se va relua pe data de 8 martie, iar în toată această perioadă Parohia Ghergheşti întreţine o legătură constantă, în mediul online, cu Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Nicodim de la Tismana” din Ferrara, Italia, dialogând cu numeroşii români aflaţi acolo păstoriţi de părintele. Toate aceste evenimente sunt dedicate Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României.

Acţiunile umanitare şi culturale se înscriu în tematica anului omagial al pastorației românilor din afara României, parohia Ghergheşti înscriindu-se la Concursul Național „Biserica - familia românilor de pretutindeni”, organizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Amintim că Parohia Ghergheşti a fost invitată de două ori de Patriarhul Daniel al României la Bucureşti, la Palatul Patriarhiei, în anii 2010 şi 2018, pentru a fi premiată în cadrul unor concursuri naţionale catehetice.

Ultimele din categorie