Campania „Donează Sânge, Fii Erou!” – studenții mediciniști din Iași: apel de solidaritate adresat societăţii civile din România

20 Noiembrie 2018 19:00 Flavius Popa Social

Societatea Studenților Mediciniști din Iași dimpreună cu facultățile de medicină din întreaga țară au pornit în această perioadă o campanie de donare de sânge numit „Donează Sânge, Fii Erou!”, activitate ce dorește să tragă un semnal de alarmă cu privire la lipsa acută de sânge din sistemul sanitar, făcând apel la solidaritate și adresând invitația societății civile să participe la această campanie medicală. În perioada 3-7 decembrie 2018, acțiunea se va desfășura simultan în 11 centre universitare din România: București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Craiova, Timișoara, Oradea, Galați, Constanța și Tîrgu-Mureș.

Mai multe detalii cu privire la această activitate ne-a oferit Ioana Lipan, studentă la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, voluntar al acestui eveniment: „Campania «Donează Sânge, Fii Erou» din perioada 3-7 decembrie îi invită pe toți eroii, cu sau fără capă, să vină să salveze vieți. «Campania Eroilor», cum a fost supranumită, adună an de an oameni cu suflet mare și dornici să facă bine, donând sânge. Ne bucurăm de faptul că în fiecare an avem mai mulți eroi care salvează vieți pentru că, după cum știm cu toții, criza din România este gravă, statisticile sunt îngrijorătoare, iar vieți nevinovate se pierd în accidente din care ar putea fi salvați dacă Băncile de Sânge ar fi alimentate cu fonduri de care să poată dispune cei aflați în nevoie. Anul acesta, ne dorim să sensibilizăm și să abordăm problema mai direct decât am făcut-o până acum. Imaginați-vă că protagonistul acestui scenariu ar putea fi o persoană apropiată vouă. Suferința și durerea ar fi enormă, iar din păcate timpul nu poate fi dat înapoi. Dar putem, împreună, să acționăm în prezent și să îmbunătățim situația puțin câte puțin. Vino alături de noi și preia titlul de erou! Fii tu cel care face diferența anul acesta. Putem face mai mult bine decât ne imaginăm și putem fi noi cei care mai oferă încă o îmbrățișare, o cină de Crăciun și un colind, o zi alături familie, o zi senină, o nouă șansă. La 100 de ani de România, între 3 și 7 decembrie, așteptăm cât mai multă lume să facă națiunii cel mai frumos cadou, să ne dea sânge pentru a salva viața celui de lângă tine”.

Pentru această campanie, proiectul nostru mobilizează aproximativ 100 de voluntari activi, studenți în cadrul UMF Iași, voluntari care depun eforturi constante pentru organizarea, mediatizarea și creșterea conștientizării importanței donatului de sânge în rândul populației.

Conform datelor oferite de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iași,pentru a răspunde prompt fiecărei unităţi medicale ar trebui să se înregistreze zilnic în jur de 80-90 de donatori, iar în prezent numărul donatorilor este sub așteptări. Proiectul „Donează Sânge, Fii Erou!”, aparținând Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România, vine în întâmpinarea acestei probleme prin organizarea unei campanii ample de informare și conștientizare cu privire la importanţa donării de sânge.

De la același autor

Ultimele din categorie