Cântări în cinstea Maicii Domnului, la Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași

9 Iulie 2020 23:21 Arhiepiscopia Iaşilor

Maica Domnului este considerată ocrotitoarea psalților și cântăreților bisericești. În fiecare an, pe 1 octombrie, Biserica Ortodoxă cinstește Acoperământul Maicii Domnului, iar în aceeași zi este sărbătorit Sfântul Cuvios Roman Melodul, unul dintre cei mai cunoscuți alcătuitori de imne bisericești.

Organizatorii Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași au așezat ediția a III-a a manifestării (2 - 6 octombrie 2019) sub ocrotirea Maicii Domnului. Participanții au interpretat cântări închinate Maicii Domnului, cântări din tezaurul Bisericii Ortodoxe. De altfel, în fiecare an, evenimentul se desfășoară în jurul acestei date, de 1 octombrie, tocmai pentru a fi mereu sub acoperământul Sfintei Fecioare.

Inițiativa nu s-a limitat, însă, doar la concertele din cadrul ediției a III-a a festivalului. În această săptămână, când Biserica Ortodoxă Română cinstește în mod special Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț (9 iulie), proiectul „TagByzantine” continuă cu o etapă dedicată cinstirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Astfel, organizatorii au adus în atenția publicului iubitor de muzică bisericească și rugăciune imnul Axion, închinat Maicii Domnului. Cezar Florin Cocuz, protopsalt la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, din Iași, a interpretat Axionul duminical „Cuvine-se cu adevărat”, glasul 6, de pr. Ioniță Năpârcă. Interpretarea psaltului poate fi ascultată aici: https://www.youtube.com/watch?v=v-SmKv038SY&t=4s

Proiectul „TagByzantine” se constituie într-o „ștafetă” sau o „leapșa” muzicală bizantină. Această inițiativă a apărut din dorința organizatorilor Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași de a oferi iubitorilor de muzică bisericească un sprijin duhovnicesc în perioada dificilă pe care a adus-o pandemia cu noul coronavirus. Totodată, „TagByzantine” este o invitație la rugăciune, dar și o călătorie culturală, în diverse locuri din lumea bizantină.

Pentru a fi la curent cu inițiativele și evenimentele organizate în cadrul mai larg al Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, puteti urmări pagina de internet www.ibmf.ro, precum și pagina de facebook Iasi Byzantie Music Festival. Manifestarea culturală de la Iași numără deja trei ediții, care s-au desfășurat în 2017, 2018 și 2019. Ediția a patra se va desfășura în toamna anului 2021. Iași Byzantine își propune să rămână alături de iubitorii de muzică bizantină și pe viitor. Cei care doresc să susțină continuitatea și dezvoltarea acestui proiect, atât de benefic pentru sufletele noastre, sunt rugați să contacteze organizatorii, la adresa de email iasibizantin@gmail.com.

Ultimele din categorie