Carnea de miel, mai scumpă cu până la 30%

Social

Carnea de miel, mai scumpă cu până la 30%

    • Carnea de miel, mai scumpă cu până la 30%
      Carnea de miel, mai scumpă cu până la 30%

      Carnea de miel, mai scumpă cu până la 30%

Cererea pentru carnea de miel scade de la an la an, din cauza puterii reduse de cumpărare a românilor. Cu toate acestea, oferta crescătorilor autohtoni pentru sărbătorile pascale va fi de circa 3 milioane de miei şi iezi în acest an, iar preţul cu circa 20-30% mai mare decât anul trecut.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că preţul cărnii de miel în această perioadă este diferit de la o zonă la alta şi depinde şi de momentul în care este cumpărată carnea de miel. "Preţurile depind foarte mult de momentul cumpărării, dar şi de zonă. Există o oscilaţie a preţurilor pe măsură ce te apropii de Paşti, respectiv săptămâna în care se valorifică, dar oferta este absolut normală pentru ceea ce înseamnă cererea, aş spune chiar peste cerere. Nu este o regulă peste tot în ţară. Şi anul trecut s-a vehiculat menţinerea unui preţ şi supermarketurile au rămas cu cantităţi importante de carne de miel din import", a precizat Tabără.

Preţuri de până la 25 lei pe kilogram

Dacă anul trecut, la producător, carnea de miel în carcasă avea un preţ de 15,1 lei pe kilogram, anul acesta este cu 30 de procente mai ridicat, din cauza costului ridicat al furajelor. Potrivit datelor MADR, s-a ajuns la un preţ de producător de 20 lei/kg carne carcasă, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, când s-a înregistrat un preţ de 15,1 lei/kg carne carcasă. De asemenea, pentru mieii în viu, preţurile au crescut cu circa 18-20 de procente în 2011, de la 8,5-9 lei anul trecut, la 11 lei pe kilogram anul acesta, unii ciobani fiind hotărâţi să nu lase preţul mai jos de 15 lei pe kg în viu şi 25 de lei pe kg în carcasă.

Consumul va scădea la jumătate

Preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine (PACERO), Mihai Dumitriu, a declarat că exportul de ovine înregistrează o cădere semnificativă, din cauza preţurilor mari practicate de crescătorii români, mulţi clienţi din ţări precum Franţa sau Grecia considerând că preţurile sunt mult prea ridicate. "O creştere a preţului cu 10% pentru carnea de ovine în viu, în 2011, faţă de 2010, este una acceptabilă pentru piaţă. Dar 30 de procente este prea mult. Nici pe piaţa externă nu mai sunt dispuşi să cumpere, pentru că nu mai au bani", a spus Mihai Dumitriu. Acesta considera că nici piaţa internă nu poate suporta preţurile anunţate de crescători, iar consumul va scădea la jumătate. "Dacă anii trecuţi erau sacrificaţi în jur de 4 milioane de miei în această perioadă, acum consumul va scădea la jumătate. Românii nu mai au bani. Cei care îşi permit, vor cumpăra un miel întreg de Paşti, unii doar o pulpă, iar alţii deloc", a precizat reprezentantul crescătorilor români de ovine.