Cărți în limba română pentru românii din diaspora

Patriarhia Română

Cărți în limba română pentru românii din diaspora

    • Cărți în limba română pentru românii din diaspora
      Cărți în limba română pentru românii din diaspora

      Cărți în limba română pentru românii din diaspora

Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei şi Institutul Cultural Român vor colabora în perioada următoare pentru dotarea bibliotecilor din Basarabia şi din diaspora românească cu publicaţii şi cărţi în limba română. Proiectul va începe în primăvară.

„Este un proiect destul de ambiţios, un proiect care are, să zicem, şi un substrat naţional, un substrat al retrezirii conştiinţei naţionale. De fapt, acest proiect naţional are două componente: o componentă care se referă strict la diaspora românească, iar cea de-a doua componentă se referă şi se adresează fraţilor noştri de peste Prut. Guvernul României a alocat o sumă de 20 milioane de euro Moldovei pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare. În urma acestui act frăţesc am ajuns la concluzia că toată această dimensiune trebuie dezvoltată şi ca atare am luat legătura cu omologul nostru de la Educaţie, cu dl. Cristian David, Ministrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, cu Institutul Cultural Român și Patriarhia Română, pe care o consider o componentă importantă în acest proiect”, a precizat  Gigel Sorinel Știrbu, Ministrul Culturii.

În diaspora nu vor fi trimise doar manuale, ci și beletristică.

„Acei tineri care vieţuiesc şi învaţă în diaspora românească pentru că familiile lor sunt acolo trebuie să îl cunoască pe Eminescu, pe Caragiale, pe Geo Bogza, Topârceanu, etc. Aşa cum spuneam, o componentă importantă a acestui proiect este Patriarhia Română. Patriarhia Română, într-o colaborare cu Ministerul Culturii, poate să dezvolte această latură a cărţii care se referă la spiritualitate. Suntem încă la partea de discuţii, de strategie, de îmbinare a unor idei pe care le au fiecare parte implicată în acest proiect. Cred că undeva la sfârşitul lunii martie acest proiect poate fi demarat, eu sper din toată inima cu mult succes, pentru că în definitiv noi toţi avem de câştigat”, a mai spus Gigel Sorinel Știrbu, Ministrul Culturii..

Întrucât numărul românilor din diaspora a fost în ultimii ani într-o continuă creștere, proiectul Ministerului Culturii este privit cu mult interes de cei stabiliți în afara granițelor. Două dintre cele mai importante comunități ale românilor din diaspora sunt în Italia și Spania.

„Am aflat cu bucurie despre iniţiativa Ministerului Culturii şi respectiv a domnului ministru Ştirbu. Consider personal şi nu numai în numele meu, în numele clericilor, a păstorilor şi a părinţilor acestor copii care în Italia sunt foarte mulţi – numai în şcoala italiană între 6 şi 18 ani sunt peste 150.000 de copii -  că această iniţiativă este foarte binevenită şi foarte utilă tuturor, chiar şi părinţilor care uneori nu mai citesc carte românească deloc. Aceasta se va adăuga îmbogăţind bibliotecile care există deja la parohiile noastre şi punând baze de noi biblioteci acolo unde parohiile noastre nu au avut posibilităţi, mai ales parohiile care au capacitate mai mică de a cumpăra sau adăposti asemenea cărţi”a spus PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei.

„În Spania şi Portugalia avem peste 1.000.000 de români, foarte mulţi dintre ei tineri care la rândul lor au copii, de aceea în cadrul Episcopiei noastre funcţionează 60 de şcoli parohiale de sâmbătă şi duminică la care copii şi tineri care participă, pentru că avem şi șapte şcoli catehetice, unde învaţă atât religie ortodoxă, cât şi limba română. Aceste cărţi pe care Guvernul României ni le va trimite vor fi de folos pentru aceşti tineri şi pentru copii. Observăm în rândul tinerilor şi a copiilor o pierdere a limbii române, chiar dacă în familie vorbesc limba română, ei nu o vorbesc corect şi nu o scriu corect, datorită faptului că între ei copii se joacă sau interacţionează în limba spaniolă sau portugheză”, a declarat pentru Trinitas Tv PS Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei.

Potrivit autorităților, în lume trăiesc aproximativ opt milioane de români, atât în jurul granițelor țării, cât și în zone îndepărtate precum Israel, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, America Latină, Australia şi Noua Zeelandă.

(Sursa: basilica.ro)